-

Te zware ruiter zorgt voor pijn bij paard

Gewichtslimiet Arnd Bronkhorst

Uit een recent onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat ruiters met overgewicht een tijdelijke kreupelheid bij hun paard kunnen veroorzaken. Dit pilot research project werd donderdag 8 maart gepresenteerd tijdens het National Equine Forum.

Tijdens het onderzoek werd ongemak, pijn en kreupelheid waargenomen bij paarden waar een te zware ruiter op reed, deze effecten waren steeds tijdelijk. “De paarden liepen aan het eind van het onderzoek net zo goed als voor het onderzoek, maar we merkten dat een te zware ruiter negatieve effecten had op het paard”, vertelt onderzoeksleider Dr. Sue Dyson aan Horse&Hound.

Niet stoppen met rijden door overgewicht

Dyson vindt niet dat te zware ruiters moeten stoppen met rijden. “Zware ruiters moeten gewoon wat meer letten op welk paard ze rijden. Het is belangrijk dat ze een paard rijden dat groot en sterk genoeg is om ze te dragen.” Ook is het volgens Dyson belangrijk dat ruiters een zadel kiezen dat zowel de ruiter als het paard goed past. Tijdens het onderzoek gebeurde het namelijk dat de ruiter te groot was voor het zadel, waardoor de klachten bij het paard werden versterkt.

“Het is belangrijk dat we ruiters helpen met het uitzoeken van het juiste paard”

Logisch

Volgens World Horse Welfare uitvoerend chef Roly Owers is de uitkomst van het onderzoek eigenlijk heel erg logisch. “De resultaten van dit onderzoek zijn niet onverwacht, maar het is wel belangrijk bewijs”, vertelt Owers aan de Engelse website. “Het is enorm belangrijk dat we richtlijnen krijgen om ruiters te helpen met het uitzoeken van het juiste paard of de juiste pony, dit onderzoek is daar een belangrijke stap voor.”

Verder onderzoek

Voor het onderzoek werden zes paarden gebruikt. De paarden werden met hun normale tuigage door vier ruiters met een verschillend gewicht gereden. De paarden werden onder andere getest op de regelmaat van gangen, gedrag, hartslag en ademhaling. Er zal nog meer onderzoek gedaan worden naar het effect van gewicht en het juiste tuig. “Dit is natuurlijk maar een pilotstudie”, vertelt Dyson. “We moeten meer onderzoek doen om erachter te komen of het aanpassen van het tuig effectief is in het tegengaan van de klachten.”

Wil je meer lezen over het effect van ruitergewicht op een paardenrug? Kijk dan hier.

Bron: Horse&Hound

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant