oog
oog

West Nijl virus aangetroffen bij paard in Duitsland

Nieuws

Voor het eerst in Duitsland is het West Nijl virus (WNV) aangetroffen bij een paard. Dit maakte het officiële Duitse referentie laboratorium voor West Nijl, het Friedrich Loeffler Insitut, bekend.


Dit betekent dat deze aandoening steeds dichterbij komt en mogelijk ook in Nederland zou kunnen optreden. Echter zijn er door de koudere nachten op het moment al veel minder muggen die het virus kunnen overdragen. Daarnaast kan het virus zich ook niet vermenigvuldigen in de muggen als het kouder is. Daardoor ligt een besmetting in Nederland nog niet echt voor de hand.

Symptomen


Een infectie met het West Nijl virus kan bij paarden (en mensen) ongemerkt verlopen. Maar de infectie kan ook griepachtige symptomen geven, zoals sloomheid, verminderde eetlust, lichte koorts (38,6 - 39,4˚C). Daarnaast treed bij ongeveer een derde van de besmette paarden zenuwverschijnselen op, zoals spiertrillingen, ataxie, verlammingen, rare vage kreupelheid en/of veranderingen in het gedrag. In het ergste geval komt het paard te overlijden of moet het worden geëuthanaseerd.

Vaccineren


Terwijl er op het moment goede vaccins beschikbaar zijn tegen West Nijl, is het de vraag of vaccineren nu nog zinvol is. Aangezien er pas een goede bescherming bij het paard is opgebouwd enkele weken na de tweede vaccinatie. Daarnaast is het West Nijl virus een vector-gevonden ziekte (b.v. via de mug) en dan is de besmetting anders dan bij een direct van dier tot dier besmettelijke ziekte.

Wat betekent dat?


Bij influenza kunnen paarden die niet gevaccineerd zijn, maar wel ziek worden, zulke hoge concentraties virus gaan uitscheiden dat ook gevaccineerde paarden toch nog ziek kunnen worden. Bij direct besmettelijke ziektes als influenza en rhinopneumonie moeten dus alle paarden op dezelfde stal gevaccineerd zijn voor optimale bescherming.

Bij het West Nijl virus ligt dit anders. Paarden worden namelijk besmet door met het virus geïnfecteerde muggen, maar paarden die de ziekte krijgen scheiden zelf geen virus uit. Hierdoor is de kans op besmetting kleiner.

Diagnose en behandeling


Door een bloedonderzoek kan het West Nijl virus worden vastgesteld. Er is geen specifieke behandeling tegen het West Nijl virus. Een paard dat ziek wordt, kan alleen ondersteunend geholpen worden.

Bron: Universiteit Utrecht / Paardenkrant-Horse.nl / Sectorraad paarden