telefoon
telefoon

WeAllRide, hoe zit dat?

Nieuws

Begin november werd er een nieuw initiatief gelanceerd: WeAllRide. Dit is een nieuw wedstrijdplatform met eigen app die het voor iedereen mogelijk moet maken een dressuurwedstrijd te rijden. Meest bijzondere is wel dat je de proef vanaf een eigen gekozen locatie kunt rijden en de video opname daarvan kunt insturen naar een jury. Vervolgens beoordeelt de jury de proef die je upload via de WeAllRide App. Rens Plandsoen, een van de bedenkers, vertelt over WeAllRide.



Is er een competitie met andere ruiters?


Rens Plantsoen: “Ja, dat is zeker zo. Binnen WeAllRide zijn er drie categorieën. Binnen iedere categorie zijn er vijf niveaus. In welke je start, bepaal je zelf. Zo weet je zeker dat je op je eigen niveau wordt beoordeeld. Je rijdt voor jezelf, maar dat kan natuurlijk ook tegen andere ruiters, dat bepaal je helemaal zelf. Het is dus echt een wedstrijd, maar dan op ónze eigen manier.”

“Een competitie duurt maximaal 2 maanden. Sta je op het einde op plek 1 tot en met 5, dan win je mooie prijzen, ongeacht het aantal deelnemers aan die competitie. De prijzen worden beschikbaar gesteld door onze partners.” Er is een competitie in drie categorieën. Elke categorie heeft vijf niveaus.

  • Categorie 1: manegeruiters. Niveaus: P1 t/m P5.

  • Categorie 2: wedstrijdruiters (met eigen paard). Niveaus: Basis, Licht, Middelzwaar, Zwaar en Zeer Zwaar.

  • Categorie 3: ruiters met een meervoudige of verstandelijke beperking. De klassen binnen deze categorie zijn G1 t/m G5, deels met en deels zonder begeleiding.”




WeAllRide - Proef 1 - Basis

Hoe werken de scores en wat voor proeven zijn het?


“We hebben allerlei soorten proeven. Deze zijn door Renee de Graaf ontwikkeld in samenwerking met ons juryteam. We hebben ons ook laten inspireren door proeven uit landen om ons heen. Denk aan Duitsland en Engeland. We willen écht iets anders bieden dan het huidige wedstrijdsysteem. De ruiter rijdt de proef en wordt beoordeeld op de verschillende onderdelen waar de proef uit bestaat. Voor elke proef is een oefen-video gemaakt met heldere animatie zodat de ruiter goed weet waar je op moet letten. Hoe beter je de proef uitvoert, hoe meer punten je krijgt. WeAllRide werkt met percentages. Je mag door naar een volgende klasse als je in de klasse P3 tot en met P5, Middelzwaar en Zwaar minimaal 3 keer een score van 68% of hoger hebt behaald. Je moet door als je 3 keer een score van 78% of meer rijdt.

Wat zijn de voorschriften? Moet je bijvoorbeeld wedstrijdkleding dragen?


Rens: “We hebben goed geluisterd naar de wensen van onze leden. Het is allemaal wat losser. Zo mag je zelf de kleur van je kleding kiezen. Wel verplicht zijn een goedgekeurde cap, rijlaarzen of minichaps. Er is wel altijd een extra prijs voor de best verzorgde ruiter en paard. In ons eigen wedstrijdreglement staat precies omschreven wat wel en niet mag.”

Wat zijn de eisen voor de thuissituatie?


“Alle proeven zijn geschreven voor een 20x40 rijbaan. Dus ook de zwaardere proeven.”

Wie zijn de juryleden?


“Wie jurylid wil worden, meldt zich bij ons aan. Na een intakegesprek met een bestaand jurylid, ga je voor de opleiding naar een speciale jurydag. We hebben al best veel aanmeldingen binnen en het enthousiasme is groot. Maar we blijven altijd op zoek naar nieuwe juryleden. Het zijn juryleden met al een behoorlijke staat van dienst, maar ook beginners die het willen leren. Die hebben dus ook veel baat bij onze opleiding. Wie nieuw is, wordt altijd gekoppeld aan een ervaren jurylid. De jury beoordeelt anoniem en het is de bedoeling dat ze naast punten ook een coachende rol spelen, dus dat ze je feedback meegeven voor een volgende proef. Dat maakt het voor de jury ook leuker en interactiever.”

Wat zijn de eisen voor de filmpjes die je moet insturen?


“De ruiter en het paard moeten de hele proef in beeld blijven, zodat de jury de proef goed kan beoordelen”, legt Rens uit. “Hoe je het beste filmt, leggen we helder uit en het staat ook in het reglement. Als de jury aangeeft dat de video niet goed genoeg is om te beoordelen, vragen wij de ruiter een nieuwe te sturen. Uiteraard zonder extra kosten. In principe ontvang je binnen 48 uur de uitslag met feedback van de jury. Heb je daarna nog vragen over je proef, dan heb je nog steeds de mogelijkheid om extra vragen te stellen. Zodat je ook leert van het rijden van een proef.”

Kun je vanuit het buitenland meedoen?


“In principe is iedereen welkom, de app is tweetalig gemaakt, in het Engels en Nederlands. Maar we focussen ons nu eerst op de Nederlandse ruiters!”



WeAllRide Netherlands - Hoe werkt het?

Bron: Bitmagazine.nl