-

Wat is Intrinzen?

Je paard vragen of hij zin heeft om te rijden. En als hij dat niet wil, iets anders gaan doen. Jezelf terugtrekken als je paard een energie-explosie heeft, in plaats van hem te begrenzen. Je paard zelf zijn bewegingen laten kiezen. Samen met je paard de Pantherwalk doen. Het klinkt surrealistisch. Dat is het niet. Het is Intrinzen.

Grondleggers

Intrinzen is een combinatie van de woorden Intrinsic Motivation en Zen. Grondleggers zijn de IJslandse Steinar Sigurbjornsson en de Amerikaanse Kathy Sierra. Het begon voor Kathy met ‘probleempaard’ Draumar. Een zesjarige IJslandse ruin die volledig mentaal en fysiek op slot zat. Op een punt dat ze geen enkel perspectief meer zag voor hem, raakte ze geïnspireerd door een boek over revalidatie in de humane wereld. Daarin stond intrinsieke motivatie centraal. Ze zag hierin ook de sleutel tot doorbraak bij haar paard. Het bleek de gouden sleutel. Ze kon Draumar helpen om de bron van plezier in bewegen in zichzelf terug te vinden. Ze raadpleegde vriend en paardenman Steinar om hierop voort te borduren. Intrinzen was geboren.

Autonomie

Hun ideeën en inzichten hebben zich inmiddels verspreid over de wereld. In Nederland zijn Selma Snel, Marieke van der Meer en Gwendolijn Schropp al een aantal jaar actief met Intrinzen. “De kern van Intrinzen is intrinsieke motivatie”, vertelt Selma. “Je paard autonomie geven. Geen enkele druk uitoefenen en je paard de mogelijkheid bieden om nee te zeggen. Geen verwachtingen en teleurstelling hebben over wat je paard wel of niet doet, maar meedenken en meebewegen in zijn bewegen of stilstaan. Want ook stilstaan is goed, ook daarin kun je veel ontdekken. Alles is goed. Het is een mentale uitdaging om geen verwachtingen te hebben. Maar juist daarin zit ook de grootste kracht. De mooiste dingen ontstaan op de momenten dat je er niet naar streeft.”
In het proces bied je je paard opties aan om oplossingen te vinden voor uitdagingen waar hij tegenaan loopt. “Dat kan een lichamelijke blokkade zijn, maar ook een mentale. Elk paard heeft een onaangetaste kern in zich waar hij uit kan putten. Je moet hem alleen helpen de weg daar naartoe vinden. Je doet alleen een beroep op dat wat je paard van nature al in zich heeft. Bij het ene paard ligt dat meer aan de oppervlakte, bij een ander paard kan het diep weggestopt zitten.”Poging

“Uitgangspunt is dat een paard zelf ontdekt wat goed voelt. Dit doe je met behulp van het geven van taken en het aanbieden van externe prikkels. Je stimuleert het paard om te voelen. Daarvoor wordt de term Proprioceptie gebruikt. Dit slaat op wat je paard letterlijk voelt en als informatie opneemt. Daarvoor gebruik je de omgeving. Dat kan van alles zijn. Een ongelijke ondergrond. Een zeil. Maar ook jouw aanraking. Of een bal. Het werkt twee kanten op. Vanuit intrinsieke motivatie zal je paard beter bewegen. Vanuit een betere balans, zal een paard meer intrinsieke motivatie hebben om te bewegen.”

Beloning

Om je paard te leren bewegingen uit zichzelf te halen, heb je een vorm van beloning nodig. Iets dat stimulerend en motiverend genoeg is, om te willen. “Hiervoor gebruik je een clicker en voedselbeloning. Je klikt wanneer je paard een beweging geeft die ligt in de oplossing van de uitdaging die je aanbiedt. Je klikt wanneer je paard een probleem oplost, maar ook wanneer je paard zoekt naar een oplossing. Dat kan een heel explosieve, maar ook een heel ingetogen actie zijn. Het gaat er ook niet om hoe het er uit ziet wat je paard doet, maar om het vergroten van aanpassingsvermogen en handigheid.”

Basisprincipes

De term ‘trainingsmethode’ past niet bij Intrinzen volgens Selma: “Het is meer een omgangsvorm en een denkwijze. Er is geen vaststaand stappenplan dat je moet doorlopen. Er zijn een aantal basisprincipes die centraal staan, maar daar omheen is het een persoonlijke ontdekkingsreis.”

Nieuwsgierig?

Benieuwd naar Intrinzen? Marieke van der Meer en Selma Snel geven zondag 30 augustus een demonstratie op Equiday bij het KNHS-centrum in Ermelo. In de show (16.30 -17.00 uur) demonstreren ze wat de paarden in hun lijf hebben ontdekt aan bewegingsmogelijkheden zoals de ‘crunch’, ’pantherwalk’, ‘fancy trot’ en hun eigen ‘bad-ass’ input. Voor meer informatie over de clinic kun je contact opnemen met Selma Snel (selmasnel81@gmail.com) of Marieke van der Meer (Marieke@meerpaard.nl).
De IJslandse grondlegger Steinar Sigurbjornsson komt ook naar Nederland. Hij geeft op 26, 27 en 28 september 2020 een clinic in Arnhem en is op 2, 3 en 4 oktober in Heiloo.


In Bit 275, die op 6 oktober verschijnt, lees je een uitgebreid artikel over Intrinzen!

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant