-

Voorkom ijsklompen onder de hoeven van je paard

Katya Druz

Met winters weer hebben veel paarden last van de zogenoemde ijsklompen onder hun hoeven. Om je paard toch veilig naar buiten te laten gaan, hieronder enkele tips om ijsklompen te voorkomen.

Vooral paarden met hoefijzers hebben bij sneeuwval snel last van ijsklompen onder de hoeven, maar ook paarden zonder ijzers kunnen dit probleem hebben. Sneeuwklompen zorgen ervoor dat je paard wiebelig gaat lopen, dit kan valpartijen en vervelende blessures tot gevolg hebben. 

Tips om ijsklompen onder de hoeven te voorkomen

  • Smeer de binnenkant van de hoeven in met een dikke laag hoefvet, vaseline of uierzalf. Vergeet niet om eerst de hoeven goed uit te krabben. Door het vet kan sneeuw of ijs zich minder makkelijk aan de hoef hechten. Mocht er onverhoopt toch wat ijsvorming plaatsvinden, dan krab je het er door het vet gemakkelijker uit.
  • Een andere optie om klompen tegen te gaan is om je warme sokken aan je paard uit te lenen. Trek dikke wollen sokken over de hoeven en ijsklompen hebben geen kans. De sokken slijten wel snel, dus bij langdurig winterweer moet je wel een voorraad sokken aanleggen. Een ander, maar kostbaarder, alternatief zijn hoefschoenen.
  • Sneeuwbeslag is een effectieve manier om ijsklompen tegen te gaan. Als je paard op ijzers loopt kun je je hoefsmid vragen om sneeuwringen te plaatsen. Dit zijn rubberen ringen die tussen het ijzer en de hoef vastgemaakt worden. De sneeuwringen zorgen ervoor dat bij elke stap die je paard zet, de sneeuw uit de hoef gedrukt wordt. Zo kan het niet samenklonteren.

Toch ijsvorming onder de hoef?

Heeft jouw paard ondanks bovenstaande tips toch ijsklompen onder zijn hoeven, forceer dan niets met de hoevenkrabber anders kun je de hoefwand en straal beschadigen. Je kunt het beste zachte tikjes met de hoevenkrabber tegen het ijs geven om zo langzaam het ijs kapot te maken.Lees ook de tips & tricks voor buiten rijden in de winter.

Bron: Levendehave.nl  

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant