-

Vondst 3000 jaar oud paard toont band tussen mens en dier

Archeologisch paard Arnd Bronkhorst

In de Nijlvallei, nabij Tombos, Soedan zijn de botten van een paard gevonden. Het dier is ongeveer 3000 jaar geleden met een lijkwade begraven tussen de mensen. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Leiden is dit een unieke archeologische vondst, omdat deze laat zien hoe sterk de historische band tussen mens en paard is.

Sarah Schrader, universitair docent en betrokken bij de opgraving, had absoluut niet verwacht een paard in de graven te vinden. “In de schacht waar we dit paard vonden, lagen vooral mensen begraven”, vertelt ze aan De Volkskrant. Het paard was netjes op haar zij begraven, op een lijkwade. Ook vonden de onderzoekers nog een stukje van haar bit, dit is het oudste gedateerde ijzer ooit gevonden in Afrika.

Lastdier

Schrader vertelt: “Dit soort vondsten wijst erop dat het paard heel belangrijk was voor de mensen die het begraven hebben. En het levert belangrijke aanwijzingen op over hoe mensen lang geleden met hun dieren omgingen. Niet alleen gaven ze het dier een begrafenis op een belangrijke plek in een tombe, aan haar botten konden we ook zien dat ze een wagen had getrokken.” Het paard was dus een lastdier, maar kreeg een bijzondere behandeling.

Witte sokjes

Het paard is extreem goed bewaard gebleven doordat de schacht waar het dier in is begraven enorm droog en warm is. Door stukjes van de vacht van het paard te analyseren konden de onderzoekers erachter komen welke kleur het paard had. Het dier was kastanjekleurig met witte sokjes.

Zeldzaam

Paardengraven zijn sowieso vrij zeldzaam volgens Schrader. Lagere klassen gebruikten meestal ezels of ossen, aangezien paarden echt werden gezien als elitedieren. Maar zelfs als elitedier was het niet gebruikelijk om paarden te begraven.

Maarten Raven, hoogleraar en conservator van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en niet direct betrokken bij de nieuwe vondst, is enthousiast: “In dit gebied waren meer culturen die hun paarden begraven, maar dat is allemaal veel recenter.” Dieren werden vaak met veel minder ceremonie begraven, als ze al begraven werden. “Daardoor vind je ze zelden in context terug, dat wil zeggen met alle botten bij elkaar. Juist daarom is het zo leuk om dit paard helemaal intact en ceremonieel begraven te zien.”

Bron: De Volkskrant

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant