-

Vogelgriep in Kamperveen, maatregelen voor de paardenhouderij

Vogelgriep Arnd Bronkhorst

In Kamperveen is gisteren bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep vastgesteld. Het besmette bedrijf en een aangrenzend bedrijf worden (preventief) geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om verspreiding van het virus te voorkomen. Er worden ook enkele maatregelen voor de paardenhouderij genomen.

Het gaat bij de besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Vermoedelijk gaat het om de hoog pathogene variant.

Maatregelen voor paarden

Rond het bedrijf in Kamperveen is een 10 kilometergebied ingesteld (klik hier voor het gebied). Op dit moment gelden voor het vervoer van paarden in het toezichtsgebied de volgende regels:  • Paarden mogen niet vervoerd worden van een inrichting (bedrijf) met commercieel gehouden gevogelte (waaronder pluimvee) naar een inrichting met commercieel gehouden gevogelte;
  • Paarden mogen wel rechtstreek vervoerd worden van een inrichting met commercieel gehouden gevogelte naar een locatie anders dan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte. Andersom mag ook, dus paarden mogen van een locatie anders dan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte naar een inrichting met commercieel gehouden gevogelte;
  • Het vervoer van paarden in alle overige gevallen in het toezichtsgebied is mogelijk indien de paarden niet in contact zijn gekomen met commercieel gehouden gevogelte en/of pluimvee, en ook geen toegang hebben tot plaatsen waar ze worden gehouden.

Kortom: in heel Nederland mogen paarden vervoerd worden. Alleen voor bedrijven mét pluimvee of andere gevogelte in het toezichtsgebied rond Kamperveen geldt een vervoersbeperking.

Houd de website van de Rijksoverheid goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatst ontwikkelingen.

Lees hier meer over wat de vogelgriep voor de paardensector betekent.

Bron: Sectorraad Paarden

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant