-

Veel oudere paarden hebben ongemerkt oogproblemen

Arnd Bronkhorst

Tijdens een onderzoek in Australië is gebleken dat veel oudere paarden te maken hebben met oogproblemen. Terwijl bijna 90% van de onderzochte paarden oogproblemen hadden, had minder dan 4% van de eigenaren dat door. Dat meldt The Horse. 

Paarden zijn prooidieren en daardoor erg goed in het verbloemen van pijn en elk ander teken dat ze kwetsbaarder maakt voor roofdieren. Veel chronische oogproblemen kunnen daardoor ongemerkt verergeren en pijn veroorzaken.

Het onderzoek

Het onderzoeksteam onderzocht de antwoorden van een enquête over de ooggezondheid die door bijna 1000 paardeneigenaren was ingevuld. Hierbij werden alleen gegevens gebruikt van paarden die 15 jaar of ouder zijn. Na de enquête ging het onderzoeksteam op pad om de ogen van 1/3 van deze paarden klinisch te beoordelen.

3,3 % van de eigenaren van de in totaal 974 paarden die mee deden aan het onderzoek had door dat het paard problemen had met de ogen, zoals zichtverlies, pijn, vieze ogen of schade aan de ogen. Maar toen het onderzoeksteam op pad ging om 327 van deze paarden te onderzoeken, bleek dat hiervan 87,8% paarden afwijkingen aan de ogen hadden. Waarbij deze afwijkingen varieerden van kleine tot ernstige varianten.

Een derde van deze paarden had last van staar in één of zelf twee ogen. Verder had bijna 14% van de paarden beschadigingen op het hoornvlies en bijna 85% had problemen dieper in het oog, zoals problemen met het netvlies of de oogzenuw.

De meeste beschadigingen hebben geen aantoonbare invloed op het zicht van het paard. Wel hadden 6% van de paarden last van vermindert zicht tijdens het onderzoek. Maar geen van de eigenaren hebben de zichtproblemen opgemerkt.

Onwetendheid is de boosdoener

Terwijl dit misschien alarmerend klinkt, lijkt het er niet op dat dit lage percentage komt doordat de paarden niet genoeg verzorging kregen of in de gaten werden gehouden. Maar dat oogproblemen in de paarden vaak moeilijk zijn te zien zonder de kennis van specifieke vaardigheden en hulpmiddelen.

Volgens onderzoekleider Malalana is het wel mogelijk om ongemak aan de ogen te herkennen. “Ongemak aan de ogen kan gezien worden door naar de stand van wimpers te kijken. De wimpers moeten symmetrisch en parallel zijn. Als een oog pijnlijk is, dan staan de wimpers van dit oog meer naar beneden gericht.”

Eigenaren zouden contact moeten opnemen met de dierenarts als het oog verder dicht lijkt dan normaal, als het vies is of als je denkt dat er een probleem is. Oogproblemen kunnen namelijk snel erger worden. En als je er op tijd bij bent, dan is er meer kans dat de behandeling aanslaat en kan pijn worden voorkomen.

“Paarden gaan over het algemeen goed om met vermindert zicht, maar kan wel een gevaar vormen voor zichzelf en zijn omgeving. Want als de eigenaar niet van dit verminderde zicht af weet, dan kunnen er geen veiligheidsmaatregelen worden genomen voor het paard en de mensen die met het paard omgaan”, aldus Malalana.

Bron: The Horse

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant