-

Valegro na Rio toch met pensioen

Arnd Bronkhorst

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro zullen de laatste keer zijn dat Valegro in de wedstrijdring verschijnt. Dat vertelde Charlotte Dujardin tijdens een clinic in de Amerikaanse staat Oregon, die deel uitmaakt van de serie clinics die de topamazone geeft tijdens haar reis door de Verenigde Staten.

Eerder dit jaar werd het pensioen van Valegro nog ontkend door trainer Carl Hester, maar inmiddels lijkt het einde van de wedstrijdcarrière van Valegro toch definitief te naderen. De ruin, die volgend jaar 14 wordt, zal na de Olympische Spelen alleen nog gereden worden op shows en demonstraties. “Zo heeft hij wel de lol van de dressuur, maar niet meer de prestatiedruk”, aldus Dujardin. “Hij mag stoppen op zijn hoogtepunt.”

De Spelen van 2016 lijken nog ver weg, maar Valegro wordt nu al klaargestoomd voor zijn reis naar Rio. De ruin heeft altijd erg last van jetlags, dus krijgt hij ruim van tevoren al de kans om aan het tijdsverschil te wennen.Tussen de dressuurclinics door gaf Dujardin haar publiek een kijkje achter de schermen bij de verzorging en training van haar paarden. Zo vertelde ze dat al haar paarden naar buiten gaan: de jongsten mogen dag en nacht naar buiten, topper Valegro gaat elke middag de wei op. Daarnaast maakt het internationale wonderpaard twee keer per week een buitenrit met een 80-jarige dame. En zijn beloning voor een geslaagde training? Een doodgewoon suikerklontje. Dujardin: “Ik fluister hem altijd in dat hij de hele doos suikerklontjes krijgt als hij goed zijn best doet op wedstrijd. En ja, hij krijgt dus altijd de hele doos!”

Bron: Chronicle of the Horse

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant