-

Vaccin ontwikkeld tegen zomereczeem

Zomereczeem Arnd Bronkhorst

Hoewel 10 procent van de paarden over de hele wereld last heeft van zomereczeem is er helaas nog geen medicijn voor. Nu lijkt daar verandering in te komen. Een Zwitserse groep dierenartsen ontwikkelde een vaccin voor paarden die overgevoelig zijn voor insectenbeten.

Volgens de onderzoekers, A. Fettelschoss-Gabriel, V. Fettelschoss en F. Thoms, is zomereczeem een van de meest voorkomende allergieën bij paarden. Als een paard last heeft van zomereczeem staat hij regelmatig te schuren. Ook heeft hij last van jeuk, haaruitval en verdikking van de huid. Door het schuren ontstaan er vaak wondjes en korsten. Door deze wondjes kunnen weer infecties ontstaan.

IL-5

Zomereczeem is een allergische reactie (dit houd in dat het lichaam overreageerd op prikkels). Daarom hebben onderzoekers bekeken of ze interleukine-5 (IL-5) konden blokkeren. IL-5 staat namelijk bekend als de ‘hoofdregelaar’ van allergische reacties.

Interleukinen zijn natuurlijke stoffen die lijken op hormonen, en die geproduceerd worden door de witte bloedlichaampjes. Ze helpen het lichaam om infecties en ziektes te bestrijden: interleukinen regelen en stimuleren het immuunsysteem.

Reactie temperen

Een paard vaccineren met een molecuul dat de werking van IL-5 kan remmen of temperen zou een reactie op insectenbeten kunnen verminderen, redeneerden de onderzoekers. Paarden konden het vaccin goed verdragen. Het vaccin gaf geen veiligheidsrisico’s en deed wat werd verwacht: het zorgde voor de productie van antilichamen om de werking van IL-5 te blokkeren.

Verbetering

De klinische toestand van de paarden werd na het vaccin vergeleken met hun toestand in het jaar ervoor. De mate waarin de paarden last hadden van zomereczeem was flink veranderd. Zo had bijna de helft van de paarden een verbetering van 50 procent. De hevigheid van de klachten (jeuk, korstvorming en andere tekenen) was dus met 50 procent afgenomen.

Kentucky Equine Research laat weten dat het vaccin nog niet gebruikt wordt in Amerika, er wordt namelijk nog gewacht op toestemming van de overheid om het te gebruiken. Ook in Nederland wordt het vaccin (nog) niet gebruikt.

Bron: The Journal of Allergy and Clinical Immunology

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant