-

Einde EK voor Totilas en Rath

Arnd Bronkhorst

De wonderhengst Totilas komt niet meer in actie op het EK dressuur in Aken. Dat heeft eigenaar Paul Schockemöhle zojuist bevestigd. Totilas wordt in een kliniek onderzocht, omdat hij gisteren onregelmatig liep in de Grand Prix-proef.

Reactie Rath na Grand Prix:

Het optreden van Totilas leidde gisteren tot veel discussie in paardenland. De hengst leek onregelmatig in het uitstrekken, de drafappuyementen en de piaffes waren ook niet wat we van Totilas gewend zijn. Ook de mening van de juryleden liep met scores tussen de 71 en de 79% ver uiteen. “Het paard was in de Grand Prix niet in orde, dat heb ik ook gezien”, aldus eigenaar Paul Schockemöhle. Vandaag wordt in de kliniek met een MRI-scan gecontroleerd of Totilas geblesseerd is. Op de röntgenfoto die voorafgaand aan het EK was gemaakt, was volgens Schockemöhle in elk geval niks te zien. Bild.de meldt dat één dierenarts bij de veterinaire keuring al twijfelde en Totilas naar de holding box wilde doorverwijzen voor een extra controle. De tweede arts en twee juryleden besloten dat de hengst direct werd goedgekeurd.

Rath: jurering was grillig

Mathias Alexander Rath haalde gisteren zijn schouders wat op over de enorme juryverschillen. “Ik hoor dat één jurylid mij iets van 72 procent heeft gegeven. De jurering was gisteren ook al zeer grillig, dat hoort nu eenmaal bij onze sport. Ik ben zelf over mijn proef heel tevreden. Het belangrijkste was om foutloos te rijden, in verband met de landenscore. In die opzet ben ik geslaagd. Mijn collega’s en team zeiden dat het een prima proef was. Dat zijn geen beginners.”

Einde sport?

De komende dagen zal Schockemöhle samen met mede-eigenaresse Ann-Kathrin Linsenhoff overleggen over de toekomst van Totilas. Een rentree zal volgens Schockemöhle alleen gebeuren als ‘hij fit genoeg is om drie proeven te lopen.’ Schockemöhle sluit niet uit dat Totilas alleen nog als dekhengst ingezet zal worden.

Bron: Horses / St. Georg / Eqwo.net

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant