-

Tips voor outdoor concoursen

dressuurproef voorlezen Arnd Bronkhorst

Het weer wordt langzaamaan weer beter en de grasvelden zijn er klaar voor. Hoog tijd voor een aantal mooie outdoor consoursen. Hoe pak je dat het beste aan? Hieronder een aantal tips voor het beste resultaat.

Zorg voor een goede voorbereiding

Je kunt een paklijst maken voor je paard tijdens outdoorwedstrijden. Hieronder vast een begin:
– Paspoort van jouw paard
– Eventueel een deken (vliegendeken, zweetdeken, zomerdeken)
– Voer (hooinet, snoepjes en eventueel supplementen)
– Emmer + spons
– Poetskist/tas
– Setje stiften + schoonmaakspulletjes
– Beenbeschermers
– Zadel + singel
– Wit dekje
– Hoofdstel + oornetje
– Extra halster en halstertouw
– Vliegenspray

En vergeet jezelf niet! Ook voor je eigen spullen kan het handig zijn om een paklijst te maken.

Hieronder de belangrijkste spullen:
– Plastron
– Wedstrijdjasje
– Witte broek (2)
– Rijlaarzen
– Sporen
– Zweep
– CapCheck de trailer en oefen met laden

Regelmatig zie je op concours mensen in de problemen tijdens het trailerladen. Of misschien zie je wel heel onveilige constructies. Voor het nieuwe seizoen begint is het verstandig om de trailer nog eens na te lopen. Is het nog veilig om met deze trailer op pad te gaan? En hoe makkelijk loopt je paard erop? Voor meer tips voor het laden van je paard kun je het artikel in samenwerking met 2Moons lezen.

Pak een extra witte broek in

Met het weer in Nederland weet je het nooit. Voorkom onnodige stress en pak een extra witte broek in. Handig voor wanneer de ene helemaal natgeregend is, of groen omdat je paard hem vies heeft gemaakt.

Wel of geen ijzers?

Heb je normaal geen ijzers? Zo lang je op zandbodems rijdt is er niets aan de hand. Vaak gaat het op gras ook prima, maar in sommige gevallen moet je er wel rekening mee houden dat het glad kan zijn. Sommige paardeneigenaren kiezen ervoor de paarden voor of rondom op ijzers te zetten. De smid kan zorgen dat er stiftgaten in de ijzers zitten zodat jij voor je proef de stiften erin kunt draaien. Zo weet je zeker dat je paard grip heeft wanneer de bodem drassig is.

Boek een overnachting

Soms is een concours een eind rijden en doe je er verstandig aan om er ook een hotel in de buurt bij te boeken. Regel natuurlijk ook een plek voor je paard! Zo voorkom je een heleboel stress omdat je alles in één dag probeert te doen. Daarnaast maak je er zo een leuk uitje van, neem gezellig je partner, familie of supporters mee.

Tot slot: Maak er een feestje van!

Zorg ervoor dat wedstrijden rijden voor jezelf en je paard een feestje is. Alleen zo kunnen jullie samen verder komen en zijn er nog supporters die met jullie mee willen. 😉 Sander Marijnissen geeft in een ander artikel tips om hiervoor te zorgen.

Hieronder nog een aantal algemene tips voor het outdoorseizoen, doe er je voordeel mee!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant