-

Rhino; volop adviezen, geen wetgeving

Ger Loeffen

Je moet er toch niet aan denken dat je na terugkomst van een tripje naar het buitenland bij thuiskomst positief getest wordt op het coronavirus. Tot overmaat van ramp blijk je ook nog eens jouw gezinsleden te hebben aangestoken en de buurvrouw die nog even op de koffie kwam. Binnen blijven is dan de boodschap en hopen dat iedereen zo snel mogelijk is ingeënt. Zo werkt het bij rhino ook: besmette gevallen afzonderen en de gevolgen zoveel mogelijk beperken. Met één verschil: er is al jaren een vaccin op de markt.

Een vaccin dat je overlevingskans bij besmetting aanzienlijk vergroot en het risico dat je anderen besmet vermindert dan wel wegneemt, is de uitkomst om zo snel mogelijk terug te gaan naar een normaal functionerende maatschappij. Het rhino-vaccin biedt ook geen 100% garantie: het werkt niet even goed tegen alle varianten, maar geënte paarden worden wel minder ziek en een uitbraak heeft minder kans wanneer alle paarden op stal zijn ingeënt.  

Sluimerend aanwezig

Het rhino-virus bij paarden valt niet één op één te vergelijken met het coronavirus, maar paardenliefhebbers zouden er toch voor tekenen om het te kunnen verbannen. De meeste paarden in Nederland zijn inmiddels drager van het gevreesde virus. Simpelweg omdat ze er op jonge leeftijd al eens mee in aanraking zijn geweest. Dit betekent dat het virus sluimerend op heel veel stallen aanwezig is. Bij gebrek aan weerstand of stress kan het ineens de kop opsteken. Een soort Russische roulette. Je kunt er niets aan doen, behalve direct handelen als de nood aan de man is om de schade te beperken. Elk jaar zijn er paarden die aan rhinopneumonie sterven en stallen die door verplichte sluiting van hun bedrijf in financieel zwaar weer terechtkomen. 

Een paar maanden geleden werd de paardenwereld opgeschrikt door één van de heftigste uitbraken van het rhino-virus ooit. Op een concours in Valencia waar honderden paarden aanwezig waren, vond een besmetting plaats, dat als een lopend vuurtje door de concoursstallen trok. Tot overmaat van ramp namen verschillende paarden het virus mee naar huis, waar opnieuw paarden besmet raakten. Het ging ook nog eens om de meest gevreesde variant van de ziekte: de variant die zenuwstoornissen veroorzaakt. 

Waarom vaccineren we niet?

Het rhino-virus steekt al sinds jaar en dag in het vroege voorjaar en najaar de kop op. Er is inmiddels een ‘rhino-richtlijn’ met een entingsadvies en er is entstof beschikbaar, maar een doelmatige aanpak ontbreekt. Er is ook geen meldplicht van deze en andere paardenziektes. 

De overheid vertrouwt erop dat de paardensector het heft in eigen hand neemt, zoals dat bijvoorbeeld in België is gebeurd. De infectiedruk door rhino is bij onze zuiderburen drastisch verlaagt, doordat het vaccineren enorm wordt gepromoot. En dat is op dit momenteel het enige wat je kunt doen om jouw paard en zijn stalgenoten zo goed mogelijk te beschermen.Waarom doen we dat dan niet met z’n allen? Willen we voor rond de 70 euro entingskosten per jaar tegen rhinopneumonie per se 100% garantie in plaats van een flinke risicoreductie? Is het niet voldoende dat de kans op abortus en zenuwstoornissen aanzienlijk wordt verkleind, de kans op blijvende gevolgen drastisch afneemt en dat jouw paard veel minder snel een ander paard zal aansteken? 

Je zou verwachten dat een massale uitbraak zoals in Valencia iedereen wakker schudt. Voorlopig worden er echter alleen adviezen aangereikt en geen bindende wetten.

Wij zijn benieuwd of jij jouw paard inent tegen rhino en hoe jij denkt dat we dit – soms dodelijke – paardenvirus zoveel mogelijk de kop in kunnen drukken. Vul de enquete aan en lees meer in ons magazine binnenkort!

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!