-

Radio 1 maakt item over elektrische sporen

Arnd Bronkhorst

De Amerikaanse springruiter Andrew Kocher is opnieuw in opspraak geraakt. Volgens het Franse paardenblad Grandprix heeft Kocher, al eerder beticht van dieronvriendelijk gedrag, elektrische sporen gebruikt om zijn paarden beter te laten presteren. De Amerikaanse bond en de internationale paardensportbond FEI zijn een onderzoek gestart. Op Radio1 werd uitgebreid aandacht besteed aan het voorval. Annette van Trigt sprak in Langs de Lijn met Jacob Melissen over de kwestie.

Kocher Andrew (USA) riding Carollo during the Longines Speed Challenge – Longines New York on April 26, 2019 in New York City. (Photo by Scoop Dyga/Icon Sport)

“Als dit in Nederland zou gebeuren en iemand wordt betrapt, is er maar één straf”, vertelt Jacob Melissen aan de NOS. Melissen sprak verschillende Nederlandse topruiters over de verdenkingen van Andrew Kocher. Volgens de fotograaf en man achter het Springpaarden Fonds Nederland, Jeroen Dubbeldam en Willem Greve is zoiets als elektrische sporen ongehoord en is daar maar één remedie voor: “Levenslange schorsing.”

Toch vreest Melissen ervoor dat de FEI – mochten de beschuldigingen bewezen worden – niet met een passende straf komt. “De FEI blinkt altijd uit in het nemen van niet goede maatregelen.” Daarnaast denkt Melissen dat de beschuldigingen moeilijk hard gemaakt kunnen worden. “Op de foto’s lijkt het inderdaad of hij een knopje in zijn hand heeft en er lijkt duidelijk een kabeltje vanuit zijn handschoen de mouw in te gaan. Maar een advocaat maakt er makkelijk een hartslag van.”Luister hier het hele interview.

Bron: NOS & Horses.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant