-

Paardrijden op Special Olympics in de Achterhoek

special olympics
Eddie Sticker

Komend weekend vinden de Special Olympics Nationale Spelen 2018 plaats in de Achterhoek. Op deze Nationale Spelen voor sporters met verstandelijke beperking doen ruim 2.000 sporters mee. Alle sporters met een verstandelijke beperking kunnen meedoen, ongeacht hun niveau of eerdere prestaties. Er zijn 21 sporten, waaronder paardrijden. Net zoals bij de echte Olympische Spelen is er een openingsceremonie.  Er brandt 3 dagen lang een Special Olympics vlam.

Onderdeel Paardrijden op de Special Olympics

Er is ook een hippisch onderdeel. Het paardrijden vindt plaats op PSC Lichtenvoorde in Vragender. “Er zijn 80 ruiters waarvoor 30 paarden beschikbaar zijn. De paarden komen van verschillende gehandicaptenmaneges in de buurt”, aldus Eddie Sticker, eigenaar van de Hippisch Centrum De Achterhoek, “Ook heeft bijna elke deelnemer een eigen coach tijdens de wedstrijd. Een enorme organisatie, maar het is het allemaal waard!”, zegt hij. “De deelnemers zijn zo enthousiast, het is een geweldig evenement.”

Dressuurproefjes met hulpmiddelen

De deelnemers zijn in verschillende klassen verdeeld. Er wordt een aantal dressuurproefjes gereden in verschillende moeilijkheidsgraden. De dressuurproefjes zijn onderverdeeld in een stapproef (C-proef), een proefje met stap en draf (B-proef) en proefjes met galop (A-proef). Bij de ruiters staat aangeven hoe ze het proefje gaan afleggen. De I-tjes kunnen de proef individueel, dus zelfstandig afleggen, de S-jes krijgen extra support, bijvoorbeeld dat er iemand meeloopt of dat paard vastgehouden wordt.

Hulpmiddelen die gebruikt mogen worden zijn bijvoorbeeld kleurenteugels of lussenteugels, zodat de ruiters weten waar ze de teugels vast moeten houden of een ruiterriem met handgreep, zodat de ruiters hun proefje zo zelfstandig mogelijk kunnen afleggen.

De opening wordt verzorgd op 8 juni in Stadion de Vijverberg vanaf 18:00 uur. Gastheren zijn Erik Hulzebosch en Erben Wennemars. Paardenfan Gerard Joling komt ook een optreden verzorgen. Meer informatie over de Special Olympics en het volledige sportprogramma vind je op de website www.specialolympics2018.nl waar je ook de kaartjes voor het evenement kunt kopen.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant