-

Paarden herkennen mensen maanden later nog steeds

Paula Da Silva

Olifanten kunnen mensen terug herkennen na tientallen jaren. Maar geldt dat ook voor paarden? EenVandaag zocht het uit voor Feit of Fictie, een onderdeel van een radio-uitzending.

Voor het antwoord werd er gebeld met Ellen Roelfsema van de paardenkliniek van de Universiteit van Utrecht. Volgens Ellen kunnen paarden een individu herkennen op typische kenmerken zoals de houding, stem en geur. Ook blijkt uit onderzoek dat paarden foto’s kunnen herkennen. Hierbij is het wel belangrijk dat er een band opgebouwd is met het paard, doordat ze het paard hebben verzorgd of getraind.

Meer onderzoek nodig

Veel onderzoek naar het feit of paarden ook specifieke personen kunnen herkennen, is niet gedaan. Maar er is een onderzoek geweest waaruit is gebleken dat paarden na acht maanden nog personen herkennen aan hun stem, geur en gezicht. Het lijkt er dan ook op dat paarden na meerdere jaren mensen nog kunnen herkennen, maar om dat te kunnen bevestigen moet er nog meer onderzoek worden gedaan.

Een vergelijkbare band

Volgens springruiter Ben Schröder kun je aan een paard zeker wel merken dat hij je herkent. Ben zocht bijvoorbeeld verkochte paarden op waarmee hij in het verleden veel had gepresteerd. “Een paard dat je vertrouwd, komt naar je toe en gaat aan je ruiken. Als een paard dat niet doet, dan houdt hij meer afstand. Je kunt het vergelijken met mensen, als je er eenmaal een band mee hebt, dan blijft dat gevoel er altijd.”

Bron: EenVandaag

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant