-

Oproep brandmerkverbod door Duitse dierenartsen

Frank Sorge

De jaarlijkse Weltpferdetag, die dit jaar op 20 augustus werd gehouden, was voor de Duitse dierenartsenvereniging (BTK) aanleiding om een oproep te doen voor een verbod op brandmerken. De BTK ziet het brandmerken van paarden als een dierenwelzijnsprobleem. Dat meldt St. Georg.

Aangezien er al vanaf 2009 een Europese verplichting op chippen bestaat, is er sindsdien al geen noodzaak meer om de paarden te brandmerken, behalve als het gaat om reclame maken voor een stamboek. Het brandmerk wordt namelijk op alle paarden van een stamboek gezet en kan niet worden gebruikt om een dier te identificeren.

Litteken blijft lang pijnlijk

Vanaf 1 januari 2019 treedt er in Duitsland een nieuwe wet in werking, waarin staat dat een dier voor het brandmerken verdoofd moet worden. Toch is het zetten van het brandmerk niet het enige pijnlijke aan het verhaal. In de dagen of zelfs weken erna blijft het litteken pijnlijk. Bovendien is er vooralsnog nog geen methode beschikbaar voor lokale anesthesie voor tijdens het brandmerken. De BTK roept daarom de fokverbanden op om vrijwillig het brandmerken van de paarden te stoppen. Met de Europese regels voor chippen is er eigenlijk gewoon geen reden meer om een paard te willen brandmerken.

Bron: StGeorg/Horses.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant