-

Onderzoek: Ruiters zitten stabieler zonder zadelblad

Arnd Bronkhorst

Het klinkt misschien wat vreemd, maar onderzoek van de Michigan State University suggereert toch echt dat ruiters stabieler zitten zonder zadelblad, dan met. Dat meldt de website Horsetalk.

Veiligheid en comfort

Het belangrijkste doel van een zadel is om de veiligheid en het comfort van de ruiter te verbeteren, aldus de onderzoekers. Ook vangt het de krachten op die de ruiter op de rug van het paard uitoefent en verdeelt deze. Een ‘standaard’ zadel heeft een zweetblad waar de singelstoten aan zijn bevestigd, met daaroverheen een extra zadelblad met wrongen.

Monoflap

Ondertussen kennen we ook de monoflap zadels. Zadels met enkel een zweetblad waaraan zowel de singelstoten als de wrongen zijn bevestigd. Voordeel hiervan is de vermindering in het gewicht van het zadel. Daarnaast zorgt dit voor een nauwer contact tussen ruiter en paard.Flaploos zadel

Een flaploos zadel is een innovatief concept waarbij het nog een stap verder gaat. De benen van de ruiter worden nu alleen nog gescheiden van het paard dooreen zacht zadelkussen met wrongen. De singelstoten zitten vast aan de rok van het zadel.

Onderzoek wijst uit

Hilary Clayton en haar collega’s van de Michigan State University deden onderzoek naar de stabiliteit van de ruiter op een flaploos zadel. Vijf dressuurpaarden, volledig in training, werden gereden door hun vaste ruiters. Eerst met het gebruikelijke zadel, vervolgens met een flaploos zadel. In beide condities werd met behulp van een drukmat tussen het zadel en de rug van het paard informatie verzameld. Er werd gekeken naar de druk die het zadel op het paard uitoefende, de snelheid en paslengte in de stap, draf en galop en de stabiliteit van de ruiter.

Meer stabiliteit

In vergelijking met het gebruikelijke zadel was de stabiliteit van de ruiters met het flaploze zadel aanzienlijk verbeterd. De ruiters maakten allen minder onnodige voorwaartse, achterwaartse en zijwaartse bewegingen.

Nauwer contact

Er wordt aangenomen dat deze verbeterde stabiliteit het gevolg was van de afwezigheid van het zweetblad. Dit omdat de dijen van de ruiter zo dichterbij elkaar komen te liggen. Dit vergemakkelijkt het stabilisatieproces van de ruiter. Ook het nauwer contact is een mogelijke oorzaak van de verbeterde stabiliteit. Door het nauwe contact is het voor de ruiter gemakkelijk de juiste hulpen aan zijn paard door te geven.

Bron: Horsetalk

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant