-

Onbekende ziekte heerst in Arnhemse stal Mansour

Arnd Bronkhorst

De eigenaren van stal Mansour in Arnhem, Rik en Caroline Steijn, zijn ten einde raad. Vrijwel alle vijftig paarden op stal zijn ziek en niemand weet waarvan. Vanwege de ziekte werd gisteren besloten alle lessen voor de komende tijd af te gelasten. “Vreselijk’’, zegt Rik Steijn daarover in De Gelderlander.

“We werken met z’n allen kei- en keihard voor de manege”, vertelt eigenaar Rik Steijn. “Het is vervelend om de paarden zo te moeten zien. En het is financieel gezien vreselijk. Hiervoor ben je niet verzekerd. Af en toe denken we: hoe komen we hier doorheen?”

Gezwollen lymfeklieren

Het begon allemaal twee weken geleden, toen drie paarden op stal verkouden werden. De eigenaar vond het niet verontrustend, dat gebeurde wel vaker. Toen een week later vrijwel alle paarden op stal, op 11 of 12 paarden na, ziek werden, gingen de alarmbellen af.

“De dierenarts kwam langs en heeft geluisterd naar de luchtwegen’’, vertelt de manegehouder. “De lymfeklieren waren opgezet. Dat moesten we goed in de gaten houden.”

Droes

Alle symptomen van de paarden wezen naar droes, maar toen de dierenarts een aantal monsters nam om te checken of de paarden besmet waren met het virus, bleek dat niet het geval te zijn. Wat het dan wel is, weet de dierenarts niet. Hij heeft nogmaals een kweek afgenomen waaruit moet blijken waar de paarden last van hebben.

Inmiddels is een tiental paarden zieker geworden. Deze paarden krijgen nu ook medicatie. De andere paarden zijn nog steeds goed verkouden, sommige hebben ook koortsverschijnselen.

Landelijk

Het valt Steijn op dat collega-manegehouders dezelfde problemen hebben. “Het zou wel eens een landelijk probleem kunnen zijn. Ik heb meerdere collega’s erover gehoord. De paarden vertonen dezelfde symptomen, maar blijken geen droes te hebben.’’

Voorzorgsmaatregelen

Het duurt nog een week voordat Steijn de uitslag van het onderzoek te horen krijgt. Tot die tijd komen de paarden de weide niet op om verspreiding van de ziekte te voorkomen. De eigenaren hebben alle klanten ingelicht. “Sommigen volgen bij meerdere maneges lessen. Het is belangrijk dat zij voorzorgsmaatregelen treffen, zodat de ziekte zich niet kan verspreiden.”

Bron: De Gelderlander

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant