-

Nog geen overeenstemming over slechtweerregeling Haagse stranden

Strandrit Marielle Andersson Gueye

De VVD kan zich niet vinden in het plan van Groep de Mos/Hart voor Den Haag om de stranden bij Den Haag open te stellen voor paarden en honden wanneer het kouder is dan 18 graden of het regent. Deze zogenaamde slechtweerregeling is in Wassenaar een groot succes. Nu mogen paarden in de zomer pas in de avonduren op de Haagse stranden, ongeacht het weer.

Groep de Mos/Hart voor Den Haag in de gemeenteraad wil een slechtweerregeling invoeren zodat honden en paarden op een koude of regenachtige zomerdag toch welkom zijn op het strand. Wethouder Boudewijn Revis is tegen deze regeling: “Wat is slecht weer en wanneer ga je handhaven?”

Alleen ’s avonds toegang

De Haagse stranden zijn in de zomermaanden van 15 mei tot 1 oktober overdag niet toegankelijk voor paarden. Zij mogen namelijk alleen in de avonduren het strand op. Daarnaast zijn honden in die periode verboden op het grootste deel van het strand. Alleen het zuidelijkste en noordelijkste stukje strand zijn voor honden toegestaan en een deel van het Zuiderstrand tussen strandopgang 9 en 10.

Slechtweerregeling

René Oudshoorn van Groep de Mos vindt het begrijpelijk dat de stranden op een mooie dag beperkt toegankelijk zijn maar op slechte zomerdagen is dit niet nodig. “Deze zomer hebben we toevallig een prachtige zomer gehad, waarbij het strand vol lag met badgasten”, zei Oudshoorn donderdag tijdens een commissievergadering over de slechtweerregeling. “Maar tijdens een normale Hollandse zomer zijn er dagen en soms zelfs weken dat het strand nagenoeg leeg is en er ruimte genoeg is voor paarden en honden.”

Vlaggen hijsen

De partij wil dat er een slechtweerregeling komt, net als in Wassenaar. Daar geldt een verbod op honden en paarden op het strand, tenzij het 18 graden of kouder is of als het regent. Er wordt dan een vlag gehesen als het strand is gesloten voor dieren. Ook het CDA, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie/SGP lijken wel oren te hebben naar deze regeling.

Strandrit

Jeroen Duijvestijn van manege Berestein juicht de regeling toe. “Wij maken alleen zondagavond strandritten”, zegt hij. “Dan vertrekken we rond zes uur en zijn we om zeven uur op het strand. Maar dat betekent wel dat we pas om half negen weer terug zijn. Wij zouden graag ook overdag strandritten maken op mindere zomerdagen.”

Kitesurfers en slechtweerzwemmers

Ondanks de bijval van dierenliefhebbers is Revis onvermurwbaar: “De Haagse stranden zijn, ook in de zomer, een stuk drukker dan die in Wassenaar. En het is niet zo dat als het kouder weer is, iedereen het strand verlaat. Er zijn kite-surfers, vissers en zwemmers die ook bij slecht weer op het strand zijn.”

Hoe te handhaven?

Bovendien is de regeling volgens hem lastig te handhaven. “Wanneer is het slecht weer en wanneer ga je handhaven? Bij 18,1 graden? Wat als de wind draait? En valt motregen ook onder gewone regen? Wij hechten aan een duidelijke en heldere regeling en die hebben we nu.”

Handhavingsteam

Behalve dat het moeilijk is om te bepalen wanneer er opgetreden moet worden, is de capaciteit van het handhavingsteam niet oneindig. Revis: “Wij hebben bijvoorbeeld veel handhavers nodig op de boulevard. Die zouden we dan hiervoor moeten inzetten.”

Motie indienen

Het college is dus niet van plan om de regels te veranderen. Groep de Mos heeft daarom aangekondigd dat de partij tijdens de eerstvolgende vergadering een motie in zal dienen om de slechtweerregeling toch van de grond te krijgen.

Bekijk hieronder het nieuwsbericht:

Bron: Horses.nl / Omroep West

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant