-

Nieuwe tool in ontwikkeling om pijnsignalen te herkennen

Arnd Bronkhorst Arnd Bronkhorst

Veel eigenaren, ruiters en trainers hebben te weinig kundigheid om pijnsignalen tijdens het paardrijden te herkennen. Hierdoor is het bijvoorbeeld lastig om lichte kreupelheden te ontdekken. Maar een nieuw systeem, dat tijdens het Saddle Research Conference in Engeland van dit jaar werd getoond, kan hier verandering in gaan brengen.

Veel problemen worden gezien als een trainings-, ruiter -of gedragsgerelateerd probleem, soms wordt er zelfs gedacht dat bepaald gedrag bij het paard hoort. Hierdoor worden veel pijngerelateerde problemen te laat opgemerkt en zijn de problemen al zo chronisch, dat het lastig is om ze op te lossen.

Maar er is nu een nieuw systeem binnen handbereik om pijn bij paarden te beoordelen. Dit systeem heeft de mogelijkheid om de eerste teken van pijn in het bewegingsapparaat (botten, gewrichten, spieren en pezen) te ontdekken.

Tijdens de Saddle Research Conference van dit jaar is dit systeem geïntroduceerd door Dr. Sue Dyson. Hierbij werd aangetoond dat het voor iedereen mogelijk is om dit systeem (een ethogram) te gebruiken.

Catalogus met gedragskenmerken

Een ethogram is een catalogus vol met gedragskenmerken dat een dier kan vertonen. Maar deze nieuwe ethogram is gebaseerd op 24 gedragskenmerken die worden getoond tijdens het rijden. Met deze 24 gedragskenmerken kan pijn en kreupelheid tijdens het rijden worden beoordeeld.

Uit eerder uitgevoerd onderzoek is deze ethogram ontstaan. Waarbij 24 gedragskenmerken gevonden zijn die voornamelijk getoond worden bij kreupelheid. Als een paard acht of meer van deze gedragskenmerken laat zien, dan kun je er vanuit gaan dat het paard pijn heeft.

Ethogram te gebruiken door iedereen

De ethogram is werd getest door 21 video-opnames van paarden te laten zien aan twee verschillende groepen. De eerste groep bestond uit getrainde en ervaren gedragsspecialisten. En de tweede groep bestond uit mensen die geen training over paardengedrag hebben gevolgd. Vervolgens werd er gekeken of er veel verschil zat in de beoordeling van gedrag van de paarden voor het gebruik van de ethogram en na het gebruik van de ethogram.

Terwijl de niet-getrainde groep meer pijngerelateerde gedragskenmerken noteerde, dan de getrainde groep mensen werd de totaalscore van het gedrag van de paarden opvallend lager bij beide groepen na het gebruik van de ethogram.

Toekomst voor de ethogram

“Het is goed om te weten dat de ethogram zowel door getrainde of ongetrainde mensen gebruikt kan worden. Wel moeten de mensen getraind worden om alle functies van de ethogram nauwkeurig te kunnen interpreteren”, vertelt Dyson. “Potentieel zou de ethogram ook een mooi hulpmiddel zijn om vooruitgang te beoordelen na een behandeling.”

“Of een paard pijn heeft, is altijd erg lastig te beoordelen. Paarden zijn namelijk vluchtdieren en zullen er alles aandoen om zwakheden of kwetsbaarheid te verbergen. Daarnaast kan in de toekomst de ethogram gebruikt worden om de impact van het ruitergewicht op het paard te beoordelen. Een paard met pijn kan dit namelijk niet aan ons vertellen, maar wel laten zien. We moeten dus goed naar het paard kijken en proberen om op deze manier het paard te begrijpen.”

Bron: Horsetalk

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant