010816240_ABFweb
010816240_ABFweb

Tip Coby van Baalen: investeer tijd in de basis

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuuramazone en trainer Coby van Baalen.

[caption id=”attachment_14306” align=”alignright” width=”300”] Coby van Baalen[/caption]



“Over de basis is in de ruitersport al veel gesproken en geschreven. Basis betekent dat je een goed uitgangspunt hebt. Een fundering of grondslag waar je een complexere structuur op kan bouwen. In de ruitersport betekent dit dat als je een goede basis hebt, je veel meer mogelijkheden hebt. Je kunt veel meer uit een paard of ruiter halen als je bepaalde zaken goed in orde hebt.

Het betekent in de praktijk dat je een lange termijnplanning in je hoofd hebt. Als je echt iets wil bereiken, zal je tijd moeten investeren om die grondbeginselen in orde te hebben. In beginsel zal het lijken alsof je niet zo snel gaat, echter later zal blijken dat dit de kortste in meest zekere weg is. Uit ervaring weet ik dat, als je dit overslaat, je toch enorme problemen kan krijgen. Je kan dan niet makkelijk terug naar die vertrouwde basis, want die heb je dan niet, en je zakt dan nog verder in de put.

Hoe je die basis voor elkaar krijgt, kan ik natuurlijk niet in zo weinig woorden beschrijven. Het is wel een uitdaging en interessant om met jonge mensen en met jonge paarden aan die basis te werken. Zeker omdat je weet dat ze er later heel veel profijt van zullen krijgen. We proberen dan ook onze jonge mensen en paarden zo goed mogelijk op te leiden en ook echt wat te leren. Daar zijn we zorgvuldig in en we steken hier veel tijd in. Later volgt dan vanzelf een ontwikkeling in een eigen stijl of een bepaald specialisme wat dan zeer succesvol kan zijn. We zijn er dan ook trots op dat meer dan twintig leerlingen die bij ons als ponyruiter zijn begonnen, zijn doorgestroomd onder onze begeleiding naar Grand Prix-niveau.”

“Graag geef ik de pen door aan Leida Collins-Strijk. Zij was mijn eerste jeugdige pupil die jarenlang intensief met mij werkte. Toen was de tijd nog anders en waren er geen coachcursussen of talentenplannen. Zelf had ik er plezier in om Leida zoveel mogelijk te leren en ik was trots op haar ontwikkeling. Zij is een succesvolle Grand Prix-amazone geworden en runt nu haar eigen dressuurstal. Aan jou de vraag Leida: hoe gaat het met je en hoe school jij je jonge leerlingen?”
140303020_ABFweb