-

Negenjarige cowgirl mag naar het WK western rijden in Amerika

Western Arnd Bronkhorst

De negenjarige Robin van der Heijden uit Udenhout doet al sinds haar zesde aan western. Binnenkort vertrekt ze naar Texas, om daar als jongste deelnemer ooit mee te doen aan de jeugdkampioenschappen western rijden.

“Al voordat ze kon lopen, zat ze op een paard”, vertelt moeder Patty lachend aan Omroep Brabant. “We hebben paarden aan huis, dus dat is ook niet gek.” Al vanaf haar zesde wilde Robin graag western rijden, maar in Nederland is deze sport erg klein. “Daarom trainen we ook vaak in België en gaat Robin met het Belgische team naar het WK.”

Cutting

Het gaat een spectaculaire wedstrijd worden volgens Robins moeder. “Ze moet snel ronddraaien met het paard. Slippen zodat het zand omhoog komt en het paard moet gaan zitten.” Dat is het reining gedeelte.

De grootste uitdaging voor de jonge cowgirl wordt de discipline cutting. “Daarbij moet ze met haar paard een koe uit een kudde zien te drijven en ervoor zorgen dat hij niet teruggaat naar de rest”, legt Patty uit. Dat doet Robin niet dagelijks en daarom wordt er binnenkort nog een keer speciaal getraind.

Dat Robin talent heeft staat vast. Slechts twee leden van het vijfdelige Belgische team mogen meedoen aan het koeien drijven in Texas. Daarbij zijn er geen leeftijdscategorieën tijdens de wereldkampioenschappen. “Ze gaat het dus als allerjongste ook opnemen tegen jongens en meiden van zeventien jaar oud.”

Gescout

Vorig jaar werd Robin gescout en mocht ze meedoen aan de Europese kampioenschappen in Frankrijk. Trots vertelt haar moeder dat Robin dankzij haar western is gaan rijden. “Toen ik twintig was heb ik in Brazilië op een ranch gewerkt en kwam ik in contact met de sport. Toen ik Robin daar over vertelde vond ze dat erg interessant.”

Missen

Haar eigen paard zal Robin moeten missen in Texas. De deelnemers, die van over de hele wereld komen, krijgen een paard toegewezen door de organisatie. Paarden invliegen is namelijk nogal prijzig. “Het kost zo’n tienduizend euro om een paard daarnaartoe te vliegen. Daarom worden er daar paarden verloot tussen de teams.”

Zenuwachtig is Robin niet voor de wedstrijd.  “De hele reis ernaartoe vindt ze wel spannend”, lacht haar moeder. “Ze is heel zeker van zichzelf maar we benadrukken constant dat het meer om het plezier gaat dan om de prestaties.”

Loading...

Loading…

Bron: Omroep Brabant

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant