-

Minister wil maatlat voor duurzame stalsystemen

Fleur Louwe

Carola Schouten, de minister van Landbouw, wil ook voor de paardenhouderij een maatlat voor duurzame stalsystemen. Hier zouden ook kuddesystemen onder kunnen vallen. Schouten kwam woensdagmiddag met dit voorstel tijdens het Algemeen Overleg Paardenhouderij in Den Haag. Vanuit de Tweede Kamer is er veel kritiek omdat btw-technisch duurzame stallen – zoals het paddock paradise en de vrijloopstal – financieel minder aantrekkelijk zijn dan de minder diervriendelijke boxen.

Voor onder andere de rundvee- en varkensstallen bestaat er al een Maatlat Duurzame Veehouderij. In deze maatlat staan richtlijnen opgenomen om de stallen diervriendelijker en minder milieubelastend te krijgen. Het doel is verduurzaming van de veehouderij. Veehouders die de stallen volgens de richtlijnen inrichten, kunnen als een soort van beloning gebruik maken van allerlei fiscale voordelen.

Beperkende Europese regels

Op dit moment zijn de duurzame paardenstallen, zoals de paddock paradise en de hit-actiefstallen, financieel minder aantrekkelijk doordat de btw-regels gebaseerd zijn op Europese richtlijnen. Om deze Europese regels te kunnen omzeilen, wil Schouten de maatlat ook voor de paardenhouderij invoeren. Zo kunnen de stalhouders die op deze manier paarden huisvesten wel gebruikmaken van enkele fiscale voordelen.

Milieukeur

Op dit moment is Milieukeur de maatlat aan het ontwikkelen. Milieukeur is een Nederlands keurmerk dat wordt afgegeven voor producten en diensten die het milieu minder belasten. Stichting Milieukeur (SMK) stelt de eisen van het keurmerk vast in overeenstemming met onder andere de Nederlandse overheid. Een commissie van deskundigen kan de eisen voor de maatlat opstellen.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Nieuwe Oogst

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant