-

Minister Schouten: “Paardensector op de goede weg”

Arnd Bronkhorst

De paardensector heeft de afgelopen jaren laten zien goede stappen te zetten om het paardenwelzijn te verbeteren, dat vindt Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). De minister ziet daarom geen redenen om dit via niet-motiverende regelgeving vast te leggen. Dat stelde Schouten tijdens het algemeen overleg over de paardenhouderij in de Tweede Kamer.

De minister vindt dat de paardensector met de Gids voor Goede Praktijken en het Keurmerk Paard en Welzijn op de goede weg is. “Zeker nu ze dit keurmerk breder wil aanpakken. Dit keurmerk is wetenschappelijk onderbouwd en wordt ondersteund door belangrijke organisaties.”

PvdD en PVV kritisch

Sommige partijen hebben een andere blik op de sector. PvdD en PVV zijn kritisch over de manier waarop paarden worden gehouden. “Het moet afgelopen zijn dat de sector haar eigen vlees keurt. Het is ernstig gesteld met het paardenwelzijn in Nederland. Dit komt deels door gewin, maar ook door onkunde”, zegt PVV-Kamerlid Dion Graus.Rapport Dier&Recht

Ook van Femke Merel van Kooten (PvdD) pleit voor actie. “Uit een rapport van Dier&Recht komt naar voren dat het welzijn op 85 % van de maneges niet op orde is. Welzijnscriteria worden in de sector afgezwakt. Bedrijven die niet bij LTO of de FNRS zijn aangesloten, hoeven nergens verantwoording af te leggen.” Schouten herkent zich absoluut niet in het rapport van Dier&Recht en de overige signalen van PVV en PvdD. “Inspecteurs van de NVWA hebben in 2017 maar enkele overtredingen geconstateerd. Bij een aselecte controle in 2016 en 2017 bleek 89 % van de ondernemingen de zaken op orde te hebben. Ik wil het beleid dan ook zo doorzetten.” Uitzondering is het couperen van staarten. “Vanaf 1 januari 2020 zijn paarden met gecoupeerde staarten niet meer welkom op evenementen”, aldus de minister.

Vertrouwen in de sector

Voorzitter Ralph van Venrooij van LTO-vakgroep Paardenhouderij is tevreden over de houding van de minister. “Het geeft aan dat de minister vertrouwen heeft in de sector en de stappen naar het Keurmerk Paard en Welzijn ondersteunt”, zegt Van Venrooij. Wel hoopte de LTO-vakgroep voorzitter dat Schouten meer zou inzetten op het vermelden van de eigenaar in het kader van het I&R-systeem. Schouten was daarover terughoudend: “Je moet de I&R niet koppelen aan andere doelen dan diergezondheid. Dat leidt tot problemen.”

Bron: Nieuwe Oogst

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant