-

Jesse Drent: ‘Je rijdt met je paard, niet met je bit’

Dominique Van Dreumel

Deze week verschijnt het nieuwe boek van social Influencer en vrijheidsdressuurspecialist Jesse Drent over bitloos rijden. In het ‘Handboek bitloos rijden’ besteedt hij veel aandacht aan de communicatie met je paard en vertelt hij je precies hoe je de overstap kunt maken van rijden met bit naar rijden zonder bit. Hij wil met dit boek bitloos rijden proberen nog meer te normaliseren. Hoe is Jesse nu zelf eigenlijk begonnen met bitloos rijden en kan iedereen dit doen volgens hem? Hoe zit het met de toekomst van bitloos? En wil je kans maken op een boek? Lees dan snel verder!

Hoe ben jij ooit begonnen?

“Toen ik begon met paardrijden deed ik misschien wel gewoon wat iedereen deed: erop springen en rijden met halster. Niet officieel bitloos rijden, maar zo is het wel begonnen. Dat was met Andorra, haar heb ik nog steeds. Daar ging het rijden toen heel moeilijk mee. Ik durfde ook bijna niet meer te rijden, ik was nog maar twaalf en kwam net van de manege. Ze was in eerste instantie heel lief, maar op een gegeven moment merkte ze dat ik niet echt meer naar haar wilde luisteren. Ze begon mij eraf te gooien en ik wilde niet meer rijden. Zo ben ik een beetje onbedoeld op een andere manier met haar aan de slag gegaan, vooral op de grond. Longeren, kunstjes leren, dat soort dingen… Terwijl ik haar kunstjes leerde, sprong ik er dus wel eens op terwijl ze het halster om had. Dat werd steeds normaler voor ons. Toen ik wat verder kwam, merkte ik dat ik met mijn andere paarden ook steeds vaker bitloos ging rijden. Ik merkte daardoor dat er ook wel andere problemen naar boven kwamen dan wanneer ik met bit reed. Sommige paarden liepen heel fijn en bij anderen kon je merken dat je aan bepaalde dingen moest werken. Wat je niet kunt verbloemen met het bit als het ware. Ik rijd zelf ook wel gewoon met bit. Ik was in eerste instantie bang dat mensen gingen denken: ‘oh die rijdt zonder bit, die is dan ook helemaal zweverig.’ Daar is natuurlijk niks mis mee, maar ik wil gewoon normaal op mijn manier met de paarden omgaan. Daarom vind ik het ook normaal om bitloos te rijden, want waarom zou je het niet doen? Ik wil niet zozeer zeggen dat het altijd beter is, maar ik vind wel dat we iedereen in zijn of haar waarde moeten laten en doen wat het beste is voor die combinatie. En proberen kan altijd. Het is leuk dat sommige Grand Prix-ruiters en -amazones het ook oppakken en dat je dan ziet dat die paarden soms fijner lopen zonder bit dan met bit.”

Kan ieder paard en ruiter het leren?

“Ik denk zeker dat ieder paard en iedereen bitloos rijden kan leren. Ik heb nog nooit een paard gezien dat niet bitloos te rijden is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het in een keer lukt. Met bit rijd je eerst soms ook maanden voordat het misschien een keer goed gaat. Bitloos rijden is ook iets waar zowel ruiter als paard aan moet wennen en het kost tijd om je paard het te leren. Mensen verwachten altijd totaal iets anders, maar het valt best wel mee. Het is zeker het proberen waard. Je rijdt met je paard niet met je bit. Dus dan zou wel of geen bit niet uitmaken. Ben je als ruiter iets angstiger? Neem dan vooral veel kleine stappen als je het toch graag wilt. Het komt uiteindelijk op één ding uit en dat is communicatie met je paard. Wat ik vooral in het begin heb gedaan met sommige paarden is met bit rijden en met het bitloze hoofdstel erbij. Je moet even kijken hoe je dat passend maakt, maar dan kun je altijd je bit er weer bij pakken als het echt nodig is. Op die manier kun je rustig aan afbouwen. Zorg daarnaast dat je hulp hebt en het vertrouwen hebt in wat je zelf doet. Begin bijvoorbeeld met het uitstappen bitloos te doen, zo ben ik ook begonnen. Dat je het op die manier vertrouwd maakt. Ga vooral niet verder dan wat voor jou en je paard comfortabel voelt.”

Communicatie verfijnen

“Elk paard kan er natuurlijk vandoor gaan. Het is daarom belangrijk dat de basis goed is en dat je alles dus stap voor stap doet. Zo kun je hier weer op terugvallen. Wat ik altijd doe wanneer een paard ervan doorgaat, is hem op de volte zetten zodra het kan. Door tegen paarden te praten en ze gerust te stellen, ga ik terug naar de basis. Daarna zoek ik uit waardoor de situatie is ontstaan. Daarom zou ik ook niet gelijk naar buiten gaan als je nog maar net begint met bitloosrijden. Je hebt minder veiligheid en zekerheid dan wanneer je in een afgesloten bak rijdt. Net zoals met bit rijden, geldt hetzelfde voor bitloos rijden: je paard begeleiden en uitleggen wat je wel bedoelt. Dus duidelijk zijn en niet altijd meteen boos worden. Zo heb ik iemand in de les die heel graag bitloos wil rijden, maar een heet paard heeft. Ik vroeg me in eerste instantie af of het wel zo verstandig was, maar het paard veranderde toen we bitloos reden. Dat kan natuurlijk ook en dat is zo mooi om te zien. Het is ook goed en belangrijk om fouten te maken. Het is natuurlijk niet leuk, maar daar leer je wel het meeste van. Jij en je paard gaan erover nadenken en het oplossen. Daardoor verbeter je de communicatie met je paard en dat is wat je wilt. Belangrijk om je bewust van te zijn: je paard kauwt meer af met bit in en dit voel je. Je paard laat los in de kaken en geeft na. Met bitloosrijden voel je dit niet, daarom moet je goed weten op het juiste moment los te laten. Het stukje ontspanning is ontzettend belangrijk. Als je zelf gaat ontspannen dan ontspannen paarden meestal ook. Als je zelf blijft vasthouden, dan wordt het er natuurlijk niet beter op, maar dat is met bit rijden ook. Vraag eventueel hulp als je het zeker wilt weten dat het goed gaat met bitloos rijden.”

De (bitloze) toekomst

“Ik zie dat steeds meer mensen open staan voor bitloos rijden. Het is ook mooi om te zien dat Nederland vooroploopt qua wedstrijden. Sinds dit jaar mag je op spring- en dressuurwedstrijden t/m ZZ-Licht bitloos starten. Ik hoop echt dat het echt dat het steeds toegankelijker wordt, ook voor de topsport. Verandering aanbrengen is gewoon moeilijk. Vaak krijg je ook meteen te horen dat bitloos rijden niet altijd vriendelijker is. Dat is niet het punt waarom je bitloos rijdt. Als het paard fijn bitloos loopt en je mag tot het M2 of ZZ-Licht en daarna niet meer, dat is toch gek? Wat ik ook wil dat mensen inzien, is dat het belangrijk is om veel dingen met je paard te doen, ook al ben je heel gespecialiseerd in één discipline. Het is helemaal niet verkeerd om af en toe eens verder te kijken.”

Bitloos rijden normaliseren

“Ik wilde vooral een boek schrijven, zodat alle informatie op één plek te vinden is. Dat ik mijn ervaringen kan delen, zodat andere mensen er ook wat aan hebben of over bepaalde punten gaan nadenken. In eerste instantie dacht ik: kan ik daar genoeg over vertellen? Maar als je eenmaal bezig gaat dan komt er eigenlijk best veel uit. Ik doe ook veel op Instagram en YouTube, maar het mooie van een boek is dat alle informatie op dezelfde plek te vinden is. Ik zoek ook wel eens dingen online, maar dan kom je al snel op verschillende sites terecht waardoor je overal wat vandaan haalt. Met dit boek wil ik proberen bitloos rijden wat ‘normaler’ te maken. Je kunt gewoon net zo normaal rijden zonder bit als met bit. Want wat ik zelf erg merkte is dat bitloos rijden in een andere categorie valt en dat je dan als het ware tegen het bit rijden in gaat. Ik zou het mooi vinden als beide als normaal wordt gezien. Dat probeer ik dus door mijn eigen ontworpen bitloos hoofdstel en leuk met een boek erbij. Gewoon heel luchtig! Communicatie met je paard is belangrijk dus voor zowel met bit als bitloos rijden geldt: behandel je paard eerlijk en wees duidelijk. Verlies nooit de positiviteit en blijf zoeken naar manieren waarop jij nog beter met je paard kun communiceren op een positieve manier. Dit boek gaat dan natuurlijk meer in op bitloos rijden, maar voor beide geldt veelal hetzelfde. Het zou dan ook niet moeten uitmaken of iemand met bit of zonder bit wil rijden, zolang het eerlijk gebeurd. Of dit nou gaat om training, op wedstrijd of met een buitenritje.”Wil jij het boek winnen?

Wil jij kans maken op het ‘Handboek bitloos rijden’? Stuur dan een mailtje naar Redactie@bitmagazine.nl. Wij mogen 3 exemplaren weggeven. Op 15 november 2021 maken wij de winnaars bekend!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!