detail paard hoofd neusriem hoofdste oogl
detail paard hoofd neusriem hoofdste oogl

ISES pleit voor standaard meetinstrument bij neusriemcontrole

Nieuws

Verschillende landen hebben in het kader van paardenwelzijn wijzigingen in het Algemeen Wedstrijdreglement doorgevoerd dat te strakke neusriemen in alle disciplines verbiedt. Maar er wordt op verschillende manieren gemeten hoe strak de neusriem zit. ISES, International Society for Equestrian Science, pleit na hernieuwd onderzoek voor een standaard meetinstrument waarmee objectief kan worden vastgesteld of de neusriem niet te strak zit.


ISES doet al jaren onderzoek naar het effect van een te strakke neusriem op het welzijn van het paard. Het blijkt dat paarden stress ondervinden door een te strak aangesnoerde neusriem. Paarden reageren gevoeliger op druk op het bit en mogelijk vermindert ook de doorbloeding. Hierdoor kan zelfs bot- en weefselbeschadiging optreden. Met een strak aangesnoerde neusriem zijn trainingsfouten te verhullen. Zo maskeert het ongewenste gedragingen als uitingen van pijn en het uitsteken van de tong. ISES wil met de controle door stewards het welzijn van de paarden verbeteren en de jurybeoordeling eerlijker maken.


Standaard meetinstrument bij neusriemcontrole


ISES pleit, na hernieuwd onderzoek, voor een standaard meetinstrument waarmee objectief kan worden vastgesteld of de neusriem niet te strak zit. Alle instanties op paardensportgebied moeten op dezelfde manier meten. De stewarts van de FEI meten bijvoorbeeld aan de zijkant van het hoofd hoe strak de neusriem zit en in Nederland hanteert de KNHS de regel dat er midden op de neus minimaal 1,5 cm ruimte moet zijn tussen de neusriem en het neusbot.


Gebrek aan objectieve monitoring


“De schaarste aan gerapporteerde incidenten van ruiters die worden bestraft voor te strak getrokken neusriemen in wedstrijden suggereert een gebrek aan objectieve monitoring van richtlijnen en aanbevelingen met betrekking tot de neusriem”, zegt ISES in een verklaring. “Subjectieve controles uitgevoerd zonder een uniforme aanpak inclusief het gebruik van een gestandaardiseerd hulpmiddel op het frontale neusvlak zullen resulteren in inconsistente metingen en resultaten. Het welzijn van paarden kan hierdoor worden aangetast.”


Lees hier de hele verklaring van ISES.


Bronnen: Horses Daily & Horses.nl