-

I&R: Hoe verloopt aan- en afmelding bij verkoop van een paard?

Arnd Bronkhorst

Vanaf 21 april 2021 start de nieuwe wetgeving over het registreren van de locatie van paarden. Dit heeft impact op jou als paardeneigenaar en voor de locatie waar je paard staat. Mieke Theunissen van LTO Nederland beantwoordt de meestgestelde vragen komende tijd op Bitmagazine.nl.

De nieuwe regelgeving houdt in dat alle locaties waar paarden worden gehouden in het centrale systeem moeten worden geregistreerd en een UBN-nummer (Uniek Bedrijfsnummer) krijgen. Een hobbyhouder moet dus ook een UBN aanvragen voor de locatie waar hij paarden houdt. De houder van de paarden moet ervoor zorgen dat de gegevens van de paarden in de centrale database komen. De locatiehouder hoort de locatie te registreren. Het registratiesysteem is vanaf 12 april beschikbaar voor houders van locaties. Houders van paarden kunnen al aan de slag.

Hoe verloopt de aan- en afmelding bij de verkoop van een paard?

Mieke Theunissen legt uit: “Eigenaren van paarden worden niet geregistreerd bij de centrale database. Het chipnummer en paspoort van het paard blijven altijd hetzelfde. Als het paard bij de locatie weg gaat, moet hij afgemeld worden bij de oude locatie en aangemeld worden bij de nieuwe locatie. Handelsstallen waar paarden korter dan 30 dagen verblijven mogen in een lokale administratie, bijvoorbeeld een schrift, bijhouden welke paarden aanwezig zijn op het erf.”

Morgen lees je het antwoord op de vraag: Wat als de buurman mijn paard wel wil laten grazen op zijn wei, maar zijn locatie niet geregistreerd wil hebben?

Lees hier meer over I&R.

Bron: Bitmagazine.nlMeer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant