-

International Helmet Awareness Day: Hoe bewust ben jij?

cap Arnd Bronkhorst

Dit weekend wordt ‘International Helmet Awareness Day’ gevierd, een evenement met als doel de belangen van een goed passende veiligheidscap te belichten. In het kader van dit onderwerp waren wij daarom benieuwd: zweer jij bij een goede cap? Ben je wel eens in een situatie gekomen waarbij je dankbaar was dat je nog een cap ophad? En ben je kieskeurig bij het uitzoeken van een nieuwe cap?

Op de oproep kwamen veel reacties, waaronder die van Vanja de Boer-Putker. “Dertien jaar geleden heb ik een ongeluk gehad en heel stom, maar ik had toen geen cap op. Daar heb ik jarenlang spijt van gehad en daarom rij ik nu nooit meer zonder goede cap.”

Jarenlange gevolgen

“Mijn toenmalige paard, het braafste paard van stal, ging uit het niets ineens gigantisch bokken, net zo lang tot ik eraf lag. Ik landde op mijn hoofd en heb hierna een paar dagen in het ziekenhuis gelegen. Ik had last van geheugenverlies, ik kon me van een hele week niks meer herinneren en na het ongeluk kon ik 24 uur lang niet meer dan dertig seconden herinneren. Ook heb ik nog jaren last gehad van hoofd- en nekklachten. Volgens mijn moeder ben ik een heel ander mens geworden na het ongeluk.”Bang om te rijden

 “Na het ongeluk was ik heel bang om weer te rijden. Ik durfde bijna nergens meer op. Dankzij het juiste paard, de juiste begeleiding en zelfs een keer onder hypnose te zijn geweest ben ik er weer bovenop gekomen. Ik rij nu lichte tour en rijd daarnaast een vijfjarig paard dat als driejarige bij ons kwam, nooit gedacht dat ik dat weer zou durven! Maar zoveel als dat ik eerst durfde, zal ik nooit meer durven.”

Niemand droeg een cap

“Het ongeluk is nu zo’n dertien jaar geleden. Destijds droeg eigenlijk niemand een cap, ook ik niet. Daar is na het ongeluk verandering in gekomen bij mij, sindsdien draag ik altijd een cap. Enige tijd geleden was ik zelfs erg blij dat ik een cap op had. Het paard dat naast mij stond schrok en haalde uit, waardoor ik een trap kreeg tegen mijn hoofd. Mijn cap was doormidden maar mijn hoofd was nog heel.”

Cap voor menners

Zo zie je maar weer dat het erg belangrijk is om een goedpassende veiligheidscap te dragen. Dit is echter niet alleen voor ruiters en amazones van belang, ook voor menners merkt Bit-lezer Mar Jon op Facebook terecht op. “Ik ben van mening dat de awareness bij het mennen ook verhoogd moet worden. Zelf mennen wij enkele jaren recreatief met af en toe een wedstrijd. Heel vaak heb ik met slechts een petje op achterop de wagen gestaan. Dat doe ik nu niet meer. Enkele maanden geleden maakten wij wederom een rit met ons betrouwbare tweespan. De kinderen zaten ook in de wagen, en om het goede voorbeeld te geven droegen ook mijn man en ik die dag een cap. We werden ingehaald door een auto die over een blikje reed. Het blikje schoot met een knal onder de auto vandaan en raakte één van onze paarden, waardoor het paard schrok en er in galop vandoor ging en de wagen kantelde. De kinderen en de paarden hadden gelukkig niks. Er was niks meer over van zowel mijn cap als die van mijn man. Ondanks de cap hebben we toch een fikse hersenschudding opgelopen. Wat als we de cap niet op hadden gehad? Kortom, op de menwagen ben je kwetsbaar en is een cap geen overbodige luxe.”

Facebook oproep & reacties

 

Dit jaar is alweer de negende editie van de International Helmet Awareness Day georganiseerd door Riders4Helmets. Het doel van het evenement is om deelnemers aan de hippische sport te wijzen op de voordelen van een goed passende, veilige en gecertificeerde veiligheidscap. Dit jaar zijn er zeshonderd retailers uit zeventien verschillende landen die het evenement supporten door dit weekend korting op hun veiligheidscaps te geven.

Bron: www.bitmagazine.nl, www.riders4helmets.com

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant