-

Hippische opleidingen: Go of no go?

Arnd Bronkhorst

Het is de droom van (bijna) elke jonge paardenliefhebber: een baan in de paardenwereld. De paardenhouderij- en paardensportopleidingen bieden hierin een helpende hand. Maar voor wie wordt deze droom nou echt werkelijkheid? Vier oud-studenten vertellen.

De hippische opleidingen schoten als paddenstoelen uit de grond en natuurlijk klinken de woorden in de (online) brochures geweldig. Want wees eerlijk, wie wil nou niet werk maken van zijn/haar hobby? Er is echter ook veel kritiek op deze opleidingen: “Voor een baan ik de paardenwereld heb je geen diploma nodig.” of “Talent moet je hebben, dat kun je niet leren”. Natuurlijk moet je een flinke dosis talent hebben om het te kunnen schoppen tot de ruitertop, maar daarnaast zijn er ook vele andere mogelijkheden in de hippische wereld, waarbij de opleidingen je een handje kunnen helpen.

Paardensport opleiding

Sanne den Boer volgde de 4-jarige mbo-opleiding paardensport. “Ik was nooit iemand die graag studeerde. Natuurlijk wilde ik toch graag een diploma halen en dus begon ik met mbo verpleegkunde. Al na één dag wist ik dat dit niets voor mij was. Ik hakte meteen de knoop door en meldde me aan voor de paardensportopleiding. Tijdens de opleiding leerde ik van alles over verzorging, anatomie van het paard, instructie en natuurlijk het rijden. Na vier jaar had ik mijn diploma en twee instructeursdiploma’s op zak. Na mijn opleiding groomde ik veel, gaf ik les op locatie en verenigingen, bracht ik paarden uit voor anderen en daarnaast trainde ik ook nog mijn eigen paarden. Het combineren van alles kostte me erg veel tijd en daarom besloot ik me alleen nog te richten op het opleiden en verkopen van eigen paarden. Dat bevalt tot nu toe erg goed!”

Ook Jeroen Kroesbergen volgde de paardensportopleiding. “Tijdens mijn 4-jarige opleiding ging ik twee dagen per week naar school en liep ik drie dagen stage. Daardoor was het goed mogelijk om langere tijd bij één stal te blijven en mezelf op te werken. Ik haalde mijn diploma en instructeursdiploma’s 2,3 en 4 en bouwde een groot netwerk op. Nadat ik mijn diploma op zak had, ging ik van start met een eigen africhtingsstal en gaf ik veel lessen en clinics. Toch besloot ik ook een hbo-opleiding te volgen voor meer zekerheid in de toekomst. Daardoor heb ik nu een fulltime baan buiten de paarden, maar ik geef nog steeds les en clinics en ik ben nu zelf cursusleider voor de ORUN instructeursopleiding.”

Paardenhouderij opleiding

Charlotte Schonewille volgde de 4-jarige opleiding paardenhouderij. “Ik had een geweldige tijd tijdens mijn studie! Altijd met paarden bezig en altijd paardenmensen om je heen, voor mij was het een en al plezier. Ik liep stage bij veel verschillende stallen en deed ook een stage bij een ruitersportgigant. Vlak voor mijn eindstage viel ik van een jong paard, met als resultaat twee klaplongen en arm die op drie plekken gebroken was. Dit ongeluk zorgde ervoor dat mijn keuze qua eindstage beperkt was, maar het deed me ook realiseren dat werken met paarden altijd risicovol blijft. Ik koos daarom voor mijn laatste stage wederom voor de ruitersportgigant. Mijn stage werd een vakantiebaan en de vakantiebaan werd een heus contract. Inmiddels zo’n vijf jaar verder, ben ik nu alweer een jaar filiaalmanager en geef ik leiding aan een heel team.”

Kim Wienholts volgde net als Charlotte de opleiding paardenhouderij. “Na de havo koos ik voor een praktische mbo-opleiding. Ik haalde binnen vier jaar mijn diploma en kreeg daarna direct een fulltime functie op een stal. Daarna stapte ik al vrij snel over naar een internationale sportstal. Ik heb hier veel gezien, geleerd en een groot netwerk opgebouwd. Na vijf plezierige jaren ben ik inmiddels geswitcht naar een stal wat dichterbij huis. Ik heb hier een leuke en afwisselende functie waarbij ik zowel op stal als op kantoor werk en ook nog les geef.”

Ervoor gaan of laten varen?

We vroegen deze harde werkers natuurlijk ook om advies. Met andere woorden, zouden jullie een hippische opleiding aanraden? Over één ding zijn ze het allemaal eens: als je denkt dat je met een hippische opleiding makkelijk geld kunt verdienen in de paarden, zet dat dan maar snel uit je hoofd. De hippische opleidingen kunnen je zeker op weg helpen maar je moet er zelf hard voor werken. Iedereen is na zijn/haar opleiding nog steeds actief in de hippische branche, wellicht in een ander perspectief dan ze voor hun opleiding voor ogen hadden, maar stuk voor stuk zijn ze blij met hun keuze. Nog een advies: maak een back-up plan. Volg (ook) een algemene andere opleiding, zodat je meer zekerheid hebt in de toekomst.

Wil je jouw paardendroom najagen? Laat je dan niet door anderen van je stuk brengen en ga ervoor, maar bedenk ook dat het geen sprookjesjob is en maak een plan B voor het geval het toch allemaal iets anders loopt.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant