Maak je paardenweide klaar
Maak je paardenweide klaar

Het voorjaar komt eraan, maak je paardenweide klaar!

Welzijn Opvallend Verzorging Voeding Weidebeheer

Het voorjaar hangt in de lucht. De paarden kunnen bijna weer van het mooie weer genieten in de wei. Wij, maar ook de paarden, kunnen niet wachten op dit moment. Maar voordat het zover is, moet de wei klaargemaakt worden, zodat we kunnen genieten van een lang en onbezorgd weideseizoen. Onderstaand enkele tips voor een goed verzorgde weide met voldoende voedingsstoffen.

Bemesten en bekalken paardenweide

Paarden hebben voedingsstoffen uit het gras nodig om gezond te blijven. De site Voervergelijk.nl geeft advies over hoe en wanneer je je weiland het best kunt bemesten en bekalken. Meststoffen zorgen voor de nodige voedingsstoffen om het gras goed te laten groeien. Ook leveren meststoffen sporenelementen die opgenomen worden door het paard. Door het jaar heen verzuurt de bodem, door kalk te strooien gaat de pH-waarde van de bodem omhoog en breng je dit weer in balans. Een goede pH-waarde is nodig voor een goede opname van voedingsstoffen.


Het weiland bemesten kun je best in het vroege voorjaar of in het najaar doen, meldt Voervergelijk.nl. In het voor- en najaar is de bodem vochtiger en een vochtige bodem neemt de voedingsstoffen uit de mest beter op. Het voordeel van bemesten met dierlijke mest, is dat de meststoffen uit de mest verspreid vrijkomen over het weideseizoen.


Voervergelijk.nl geeft aan dat je ongeveer tien kuub dierlijke mest per hectare aan kunt houden. Naast bemesten met dierlijke mest, is het ook verstandig om een aantal keer per jaar een kleine hoeveelheid kunstmest te strooien. Kale plekken in het weiland kun je inzaaien met graszaadmengsels.


Wil je exact weten wat jouw weiland nodig heeft? Laat dan om de vier à vijf jaar een bodemanalyse uitvoeren.

Omheining weiland

Een goede omheining van de weide mag niet ontbreken. Afrastering van prikkeldraad is ongeschikt. Het is scherp en dus onveilig en kan ernstige verwondingen veroorzaken. Vereniging Eigen Paard raadt gaas ook niet aan als omheining, hier kan je paard in vast komen te zitten met zijn hoeven.

De meest geschikte materialen voor de omheining van een paardenweiland zijn een rubberen band, schriklint of een natuurlijk materiaal zoals hout. Zorg ervoor dat de afrastering hoog genoeg is en duidelijk zichtbaar voor de paarden. Staan er ook pony’s op het weiland, zorg dan voor een dubbele afrastering, zodat de kleintjes niet onder de afrastering door kunnen kruipen. Om te voorkomen dat paarden klemgezet worden door een ander paard in de wei, kun je de hoeken van het weiland afronden.

Watervoorziening

Watervoorziening op het weiland is erg belangrijk. Een paard in rust drinkt gemiddeld zo’n 25 tot 30 liter water per dag. Bij warm weer, zware lichamelijke inspanning of zogende merries kan dit zelfs verdubbelen. Automatische drinkbakken die zijn aangesloten op leidingwater zijn het meest ideaal. Dat scheelt je een hoop tijd met waterbakken vullen en je bent verzekerd van goede kwaliteit water. Heb je geen automatische drinkbakken, zorg dan dat je de watertonnen regelmatig ververst en goed bijvult. 

Maak de waterbakken ook regelmatig schoon. Bij veel weilanden is er geen kraan in de buurt en wordt het water uit de sloot gehaald. Wees hier voorzichtig mee. Ga goed na of het water niet verontreinigd is. Waterverontreiniging komt vooral voor in gebieden waar veel bemest wordt en kan leiden tot dodelijke aandoeningen, zoals botulisme of salmonellavergiftiging. 

Wil je zeker weten dat het slootwater van goede kwaliteit is, laat het dan testen. Wat ook veel gebruikt wordt door stallen, is een eigen waterbron. Ook hier moet je voorzichtig mee zijn. Bij een eigen waterbron kun je er niet van uitgaan dat het water van goede kwaliteit is. Controleer dit dus regelmatig.

Schuilplek

Zeker voor paarden die dag en nacht in de weide staan, is een goede schuilplek onmisbaar. Hier kunnen ze schuilen tegen regen en wind, maar ook tegen de felle zon en insecten. De schuilplek dient groot genoeg te zijn voor het aantal paarden dat op het weiland staat. Ook is een droge en stevige ondergrond belangrijk.

Weiland schoonhouden

Om wormenbesmetting te voorkomen is het, naast een goed wormenbeleid, aan te raden om elke dag de mest uit de wei en schuilstal te verwijderen. Een goed schoonmaakbeleid scheelt ook insecten.

Bronnen: Voervergelijk.nl, Verenigingeigenpaard.nl, Bitmagazine.nl