-

Het (hulp)paard van Sinterklaas

Het paard Winsor is een echte alleskunner. Met zijn eigenaresse Santoucha van der Meij heeft hij Grand Prix dressuur gereden, hij wordt ingezet in lessen bij mensen met een beperking én sinds vorig jaar doet hij dienst als Sinterklaaspaard. Santoucha vertelt over ‘het paard van Sinterklaas’.

“Ik heb Winsor als veulen gekocht en we hadden meteen een sterke band. Ik heb hem zadelmak gemaakt en daarna zijn we samen tot de Grand Prix gekomen. We hebben 13 jaar lang wedstrijden gereden en afgelopen zomer was onze laatste Grand Prix-wedstrijd. Hij is inmiddels 16 jaar en nu met ‘pensioen’. De grote vriendelijke reus, zoals hij ook wel genoemd wordt, van 1,80 meter mag nu genieten van leuke dingen. Bij Manege Balans zet ik hem af en toe in bij therapeutische privélessen met kinderen of mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ook wordt hij hier één keer per week gebruikt bij de voltige. Zelf rij ik nog regelmatig buitenritten met hem. Hij geniet van alle aandacht die hij krijgt op stal.”

Paard van Sinterklaas

“Naast het rijden in de Grand Prix en het lopen in lessen bij mensen met een beperking, is de grote vriendelijke reus sinds vorig jaar ook nog benoemd tot een hulppaard van Sinterklaas! Vorig jaar werd hij gevraagd als Sinterklaaspaard op de basisschool van mijn zoontje. Dat wilde ik wel proberen. En het ging ontzettend goed! Door de foto’s en verhalen van vorig jaar werd hij dit jaar weer voor twee plaatsen gevraagd. Afgelopen zaterdag, 23 november, is hij in Nieuwerkerk ingezet en 5 december gaan we weer naar de basisschool van mijn zoontje in Dreischor. En hij is zelfs alweer voor volgend jaar geboekt.”“Winsor is geschikt als Sinterklaaspaard, omdat hij dol is op kinderen en aandacht. Door de wedstrijden en shows die we hebben gereden, is hij drukte en veel publiek gewend. Maar Winsor is echt geen held hoor, juist een kleine bangerik. Maar hij vertrouwt mij zo dat hij wel durft te gaan. Alleen bij koeien is hij zo weg… Maar die zijn er gelukkig niet bij de intocht van Sinterklaas.”

Oefenen

“Voor de intocht in Nieuwerkerk heb ik een testrondje met Winsor gewandeld door het dorp, zodat ik de route kende en hij de omgeving vast gezien had. Ook is Sinterklaas een keer langs geweest om kennis te maken en even op Winsor te zitten om te wennen. Dit was allemaal geen probleem, Winsor is lief voor iedereen. Maar het is altijd wel fijn om zulke dingen van tevoren door te nemen.”

De intocht

“De intocht verliep heel erg goed. Winsor vond alle aandacht geweldig. Zelfs voor de kleinste kinderen laat hij zijn hoofd zakken zodat ze hem kunnen aaien. Hij vond de fanfare eerst wel even spannend omdat dat nieuw was voor hem, maar nadat ik hem gerustgesteld had was hij daar ook niet meer van onder de indruk. Ook bleef hij overal keurig staan wachten. Een perfect Sinterklaaspaard dus!”

Tips voor Sinterklaaspaarden

“Heb jij ook een schimmel die je misschien in wil zetten als Sinterklaaspaard? Denk dan goed na of hij er geschikt voor is. Houdt hij van aandacht? Is hij niet bang voor drukte? Kan hij lang stilstaan? Probeer ook altijd een testronde te doen om de omgeving te verkennen. En laat je paard ook kennismaken met Sinterklaas en hem er even op rijden om te wennen, vaak zijn het namelijk mensen die niet kunnen rijden. Dan moet het vast goedkomen!”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant