-

De Kruising: PRE x Haflinger

Ruben Karnas

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.

De Kruising:

PRE x Haflinger

Naam: Amy

Geslacht: merrie

Stokmaat: 1.45 m

Kleur: vos

“Amy is een compacte merrie met de kleur van een Haflinger, de gangen van een PRE en het karakter van beiden”, vertelt haar eigenaresse Bidy Koster. “Ze is heel veelzijdig en doet alles met veel enthousiasme. Koel in het hoofd, heet met de juiste ruiter. Ik heb haar nu 11 jaar, en ben begonnen met haar western in te rijden in 2006, toen was ze 3 jaar oud. Intussen loopt ze al jaren dressuur op M- en Z-niveau, ze springt een parcours van 70 cm met veel overtuiging en is veilig op wandeling (buitenrit), tevens met neckrope. Een geweldige kruising met de nodige pit.”

Ontsnapte PRE-hengst

“Amy was een ongelukje. Haar moeder was een steviger type Haflinger en haar vader een schimmel PRE hengst die per ongeluk uit de weide ontsnapt was. Geen bewuste keuze, de eerste eigenaars wisten ook niet wat ze ermee moesten. Ze heeft de eerste drie jaar van haar leven in de opfok tussen andere veulens op de weide gestaan.”

Op zoek naar een Haflinger

“Ik heb haar bij de eerste eigenaar gekocht in 2006. Ze was toen 3 jaar oud en ze kwam direct van de weide. Er was nog niet zo veel mee gedaan, maar ze heeft een heel meegaand karakter dus ik zag er zeker geen probleem in om haar zelf te beleren. Ze zou mijn eerste echte eigen pony worden, ik vond het super spannend! De kruising was voor mij geen bewuste keuze, ik zocht eerder een ouder type Haflinger, groot en geblokt. Maar na Amy gezien te hebben, wilde ik geen andere paarden meer bekijken, zij was het gewoon.”

Dikke vacht

“Qua uiterlijk is ze voor mij eerder een type Haflinger. Ze heeft het typische behang aan haar benen zoals een Haflinger en de dikke manen en staart van beide rassen. Ze is wel vrij lang qua bouw, dat zal dan misschien meer van de PRE zijn. Ook heeft ze een iets fijner hoofd. Ze was vroeger donkerder van kleur, met de jaren komen er echter steeds meer witte en grijze haren door haar vacht heen. In de winter heeft ze de typische dikke Haflingervacht. Ik moet haar elke winter scheren omdat ze anders heel lang nat blijft van het zweet met zo’n dikke vacht. In de herfst scheer ik gewoonlijk een patroon rond de plekken die het ergst zweten en rond december moet ik haar nogmaals scheren maar dan meestal het hele lichaam inclusief benen en hoofd.”

Bomproof, maar ook heet

“Haar karakter is onder het zadel heel anders dan ernaast. Als je naast haar staat of haar meeneemt zal ze zoals een echte Haflinger elk plukje gras willen meepakken. Ze is nagenoeg bomproof en gaat overal zonder problemen doorheen. Eens je erop zit is het een ander paard. Ze wordt heel snel ‘heet’ zowel tijdens het rijden in de piste als op wandeling. Amy gaat dan opgefokt lopen piafferen of neemt een Spaanse galop die ze bijna stilstaand kan uitvoeren. Ze voelt ook heel goed aan of er een kind of een volwassene op zit en past zich aan. Met een kind is ze altijd een stuk rustiger.”

Veel overgave

“Amy is heel werkwillig en zet zich overal voor in. Dat maakt haar zo veelzijdig. Ik heb haar eerst western opgeleerd, om wandelingen en trektochten  te kunnen maken. Na enkele jaren ben ik overgeschakeld op dressuur en dat deed ze zonder enig probleem. Ze kent alle oefeningen tot en met vliegende wissels in series en pirouettes in galop. Ook van een sprong is ze niet vies, ze springt zonder problemen een parcours van 70 cm uit. Ze doet dit wel met héél veel overgave, de eerste paar sprongen moet je dus zorgen dat je goed in je zadel zit omdat ze er véél te hoog overheen gaat!”Spaanse kant

“Haar Spaanse kantje komt dan weer goed ter uiting in het grondwerk en de vrijheidsdressuur. Ze kan voetjes geven, steigeren, flemen, knielen, Spaanse pas, Spaanse galop en piaffe zowel onder het zadel als naast het paard. Zolang ze er maar een wortel voor krijgt is Amy overal voor te vinden en leert ze heel snel. Afwisseling is wel nodig, als ik 3x een dressuurproef oefen, loopt ze hem de 4e keer bijna zelf, ze rammelt dan ook de proef af en loopt letterlijk de kantjes eraf. Dan is het weer tijd voor iets anders. Ze leert helaas ook snel slecht gedrag aan en het is een heel werk omdat er dan weer uit te krijgen. Ook heeft ze een feilloos geheugen, ze weet prima wie haar eten geeft, en wie er alleen komt om te rijden. “

“De steigerende foto’s waren bijvoorbeeld niet echt de bedoeling, maar ja…  ;-)”

Koppig kantje

“Werken op de neckrope zonder zadel doet ze ook graag. Ze is heel goed op benen te sturen. Hierbij durft ze soms wel eens een loopje met de ruiter te nemen. Een galopje in plaats van draf, rechtdoor in plaats van op de cirkel te blijven. Dan merk je wel dat er een koppig kantje aan zit! Een ander nadeel is dat ze absoluut geen geduld heeft. Het is een heel actief paardje en dat merk je ook aan de poetshaak, op de trailer of bijvoorbeeld tijdens een fotoshoot. De steigerende foto’s waren bijvoorbeeld niet echt de bedoeling, maar ja…  ;-)”

Vind je de kruising PRE x Haflinger een aanrader?

“Ik heb er mijn handen aan vol! Maar ik zou het niet anders willen. Het was liefde op het eerste zicht en dat zal zo blijven. Een paard dat je zelf opleert en intussen 11 jaar hebt, daar heb je toch een band mee. Haar vurige kantje zorgt voor leven in de brouwerij en dat is precies wat ik nodig heb. Voor een minder ervaren ruiter kan haar enthousiasme onder het zadel wat overweldigend zijn, maar voor mij  is ze perfect. Ik zou deze kruising aanraden aan elke actieve ruiter die een veelzijdig paardje zoekt.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

 

De Kruising

 • Over je paard

 • Max. file size: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. file size: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. file size: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!