Zudor.wei
Zudor.wei

De Kruising: Lipizzaner x Engels volbloed

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.


De Kruising:


Lipizzaner x Engels volbloed


Naam: Zudor


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.69 m


Kleur: Zwart/donkerbruin


“Ik was op zoek naar een KWPN’er, met een Engels volbloed vader of moeder, omdat mijn gepensioneerde paard ook deze kruising had. Bloedpaarden liggen mij gewoon heel goed. Nu vind ik Spaanse paarden ook heel mooi met de mooie hoge halslijn, dat ziet er altijd wel heel imposant uit”, vertelt Yvonne l’Amie over hoe Zudor op haar pad is gekomen toen haar andere paard met pensioen mocht.

B-niveau


“Ik kwam hem tegen op Sporthorses. In de advertentie stond: een dressuurpaard van 8 jaar op B-niveau. Ik vond hem er wel mooi uitzien, maar dacht ook ‘hoezo een dressuurpaard, 8 jaar en B- niveau?’ Ik heb contact opgenomen met de fokker en die zei mij dat hij op 6-jarige leeftijd zadelmak was gemaakt. Door de drukte van het aantal paarden en te weinig personeel werd er niets meer mee gedaan. Ik heb een afspraak gemaakt om het paard te bekijken. Er waren inderdaad genoeg paarden, dus ik kon ook nog uitkiezen, maar ik kwam speciaal voor Zudor.”

Geen conditie


“Er werd een ruiter bijgeroepen, die daar alle paarden zadelmak maakte, die stapte gelijk op voor zijn box en Zudor ging met zijn staart in de lucht richting de rijbak. De eigenaar was heel eerlijk, hij zei tegen mij, dat hij niet regelmatig werd gereden. Ook dat hij alles om zich heen ziet en dat het zeker geen springpaard is. Degene die hem reed, heeft kort een stap, draf en galopje laten zien. Omdat hij nog helemaal geen conditie had, was het ook niet eerlijk tegenover hem om hem te lang te laten lopen. Ik mocht er ook op, maar ik vond hem best druk dus dacht ‘nu nog even niet.’”

Uitproberen


“Na twee weken nadenken ben ik er toch weer naartoe gegaan met een vriendin, die vond hem ook geweldig. Deze dag ben ik er ook opgegaan want ik moest toch voelen hoe hij beweegt en wat hij kan. Het was wel heel erg wennen, want hij kon nog niet zoveel en er zaten voor mij nog geen knoppen op. De eigenaar bood aan dat ik hem daar op stal een aantal dagen kon uitproberen en om te kijken of er een klik zou zijn. Hij zei: ‘Jij moet hem leuk vinden.’ Ik vond het wel fijn, er werd niets opgedrongen, wat soms helaas wel eens gebeurt. Thuis maar weer even nadenken of het ja of nee zou worden. Na twee weken was ik zeker en wilde ik dit nieuwe avontuur aangaan. Leuk projectje en omdat ik ook nog bijna jarig was, heb ik hem op mijn verjaardag cadeau gekregen van mijn man. Het leuke is: Zudor is een dag na mij jarig is, dus hij heeft mij op zijn verjaardag gekregen ;-).”

Volle broer


Yvonne heeft uitgezocht dat Zudor een volle oudere broer in Duitsland heeft, een schimmel genaamd Tudor. “Die is voor heel veel dingen geschikt.” Daarom denkt ze dat de kruising Lipizzaner x Engels Volbloed een bewuste keuze was. “Ik denk dat de fokker van mijn paard heeft gedacht dat de eerste kruising goed was gelukt: een koel (in het hoofd) paard met een mooi exterieur, dus hierdoor nog een tweede poging heeft gedaan.”

Eerdere poging


“Ik weet wel dat er in de 19e eeuw geprobeerd is te kruisen met Lipizzaner x Engels Volbloed voor een basisrijpaard. Qua exterieur kwam er niet echt uit wat ze voor ogen hadden en de twee eeuwenoude rassen hadden ook sterke karakters. Met de mix van deze karakters ging dat niet goed, ze zijn hiermee gestopt.”

Hoge halsaanzet van een Lipizzaner


In de zwarte Zudor  - “Volgens zijn papieren is hij donkerbruin, hij heeft namelijk bruin bij zijn neus” - ziet Yvonne veel kenmerken van een Lipizzaner terug. “Hij heeft een hoge halsaanzet, zeer sterke, harde korte benen net zoals een Lipizzaner. Hij is gespierd, heeft een groot uithoudingsvermogen en kan heel snel zijn, net zoals een volbloed.”

Bodybuilder


“Een beetje nadeel voor hem is dat als hij heel snel wil zijn, maar hij dat niet goed kwijt kan doordat de lengte in zijn lichaam en spieren daarvoor ontbreken. Hij is gebouwd als een bodybuilder, dus gaat hij heel hard lopen. Met rijden ben ik het eerste half uur wel bezig om lengte te krijgen in zijn lichaam voordat we aan training kunnen beginnen.”
‘Hij heeft twee kanten: het ene moment dat koele en stoere van een Lipizzaner, maar als hij iets eng vindt – zijn andere kant - kan hij compleet in paniek raken’

Twee kanten


In zijn karakter heeft Zudor twee gezichten volgens Yvonne. “Hij heeft twee kanten: het ene moment dat koele en stoere van een Lipizzaner, maar als hij iets eng vindt – zijn andere kant - kan hij compleet in paniek raken. Je ziet dan ook aan de voorkant zijn borst heel hard op en neergaan vanwege zijn hoge hartslag. Zijn adrenaline wordt in één keer heel hoog en dat kan hij niet makkelijk afvloeien. Als hij dan echt in paniek is, gaat hij met zijn hoofd schudden en dan ziet hij ook niets meer. Gelukkig gebeurt het laatste niet veel, maar ik heb het wel een keer in de trailer meegemaakt: die heeft hij toen helemaal verbouwd.”

Met zijn omgeving bezig


“Hij is ook altijd met zijn omgeving bezig, zelf tijdens het rijden buiten de bak houdt hij alles scherp in de gaten. Ik wil nog steeds voor elkaar krijgen dat hij 100% bij mij is met zijn aandacht, al is het maar vijf minuten, dan kunnen we dat uitbouwen. We genieten wel gewoon van Zudor. We rijden in de rijbak en kunnen bij ons mooi de duinen in. Daar, in de duinen, moet je wel een beetje op je hoede zijn, want als hij iets ziet dan duikt hij ineens achter een struik. Ik besteed er niet zoveel aandacht aan, doe meestal of er niets aan de hand is en we gaan gewoon weer verder.”

Passage


“Ik wilde dressuurwedstrijden hem gaan rijden, maar nadat hij een trailerongeluk heeft gehad, vind ik het best eng om hem in een trailer te vervoeren. Ik heb wel regelmatig dressuurles met hem. En ik zou altijd nog via de duinen naar een stal kunnen voor wedstrijden. Volgens mij kan hij heel mooi in passage en de piaffe, als hij al een beetje heet wordt komt dit naar boven, hij moet alleen nog leren om zijn lijf hierbij goed te dragen.”

Vind je de kruising Lipizzaner x Engels Volbloed een aanrader?


“Ja, ik vind het een heel leuk paard, maar zeker niet voor iedereen geschikt. Je moet wel geduld hebben en zeker zelf niet in paniek raken als hij in paniek is. Hij is ook een beetje onvoorspelbaar, als je denkt ‘dat zal hij vast eng vinden’, dan doet het hem niets. En om een voor ons klein onbenullig dingetje kan hij zo maar echt heel bang zijn. Toen ik met hem in mijn trouwjurk foto’s ging laten maken in de duinen dacht ik ‘dat wordt wat’, maar hij stond er gewoon heel stoer bij, alsof hij het vaker had gedaan.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl