fewspotappaloosa_1913
fewspotappaloosa_1913

De Kruising: Few spot Appaloosa x KWPN

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje?


De Kruising:


Few Spot Appaloosa x KWPN


Naam: Sydney van Stal Yellowhoeve


Stokmaat: 1.60 m


Geslacht: Hengst


Kleur: Bruin panterbont


Hij is goed gelukt, vindt Rianne van Geel over haar Sydney. En dan heeft ze het over de kleur, want hij is bruin panterbont. Dat hij stippen zou krijgen, wist Rianne wel, maar op zijn kleur had ze verder geen invloed. Ze heeft haar voskleurige KWPN-merrie laten dekken door een Few Spot Appaloosa-hengst. “Few Spot betekent dat hij helemaal wit is met slechts enkele stippen”, legt Rianne uit. ,,Als je een Few Spot met een eenkleurige kruist, komen hier vaak mooie gestipte nakomelingen van.”

Sensibel


Oké, die stippen zijn leuk, maar waarom zou je je KWPN-merrie met een Appaloosa dekken? ”Mijn merrie is een dochter van Tolando en in gedrag best wel sensibel en een echte merrie.  Ik wilde geen sensibel veulen”, legt Rianne uit. “De meeste KWPN paarden zijn tegenwoordig vaak sensibel wat ik wel een nadeel vind, omdat ik ook de jongste niet meer ben. Je wordt toch voorzichtiger.”

Mini-appaloosa’s


Thuis had ze mini-appaloosa’s, dus daar was ze bekend mee. “Ik ben toen binnen het Appaloosa-stamboek gaan kijken voor een geschikte hengst voor mijn merrie.” Ze kwam bij een grote maat Few Spot Appaloosa uit, namelijk Meander van de Heimeriete. “De Appaloosa’s zijn werkwillige paarden. Ik was op zoek naar een rustige hengst als vader en aangezien ik weg ben van de appaloosakleur, heb ik voor Meander als dekhengst gekozen.”

Dekhengst


Twee jaar geleden werd Sydney van Stal Yellowhoeve geboren. Hij is nog steeds hengst en als het goed is, blijft hij dat ook. “In de toekomst hoop ik hem als dekhengst te kunnen inzetten. Hij is ingeschreven bij het Nederlandse Appaloosa stamboek.” Daarnaast wil Rianne dressuur gaan rijden op Sydney en hem daarin gaan uitbrengen op wedstrijden.

Ranker van bouw


“Vader en moeder zijn allebei 1.64 m. Sydney lijkt qua exterieur meer op zijn vader, hij is wat ranker van bouw. Tevens heeft hij natuurlijk de appaloosakleur van zijn vader geërfd. Vaak hebben appaloosa’s weinig staart, maar dit is bij Sydney gelukkig niet het geval. Hij heeft een mooie lange staart.”

Is de kruising Few Spot Appaloosa x KWPN een aanrader?


Rianne is zeer te spreken over haar fokproduct. Zozeer zelfs, dat ze haar merrie weer door Meander heeft laten dekken. “In 2018 verwacht ik ook weer een veulen uit deze combinatie. Mijn eerste combinatie vind ik zeer geslaagd, omdat ik een zeer mooi gestipt paard aan Sydney heb en hij in gedrag ook zeer zachtaardig is en totaal niet dominant overkomt.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
fewspotappaloosa_1911