DSC_0169
DSC_0169

De Kruising: Wielkopolski x Haflinger

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Wielkopolski x Haflinger.


De Kruising:


Wielkopolski x Haflinger


Naam: Butterfly Flip


Geslacht: merrie


Stokmaat: nu 1.45 m, geschatte eindmaat 1.55 m


Kleur: palomino


“Butterfly Flip is een nakomeling van een Haflinger-mama en een Wielkopolski-papa. De Wielkopolski is het Poolse warmbloed sportpaard en staat bekend om zijn veelzijdigheid. De Haflinger kennen we bijna allemaal wel, het voormalige Oostenrijkse berg-/werkpaard”, vertelt Yannique Jacobs, die de trotse eigenaresse is van deze nu 15 maanden oude kruising.



Kleur van Wielkopolski


De palominokleur heeft Yannique volgens haar van de Wielkopolski. “De Haflinger-mama van Flip is een ‘normale’ zweetvos (officieel geloof ik vos met flax-gen), maar haar Wielkopolski-papa is een cremello. Hij heeft dus voor de verdunningsfactor gezorgd wat haar de lichte palominokleur heeft gegeven.”



Fokker


“De vader is niet geregistreerd als officiële dekhengst (wel bezitten beide ouders over een volledig stamboekpapier). De fokker fokt al een tijdje hobbymatig met deze combinatie en daar komen tot nu toe gezonde brave paardjes met een aparte kleur uit. Dat is het volgens mij vooral het doel van deze combinatie geweest. De interesse van de fokker ligt niet bij de ‘sport’.”



Weidemaatje


Yannique zocht zelf een nieuw paard als maatje voor haar koudbloedpaard, een Zwitsers Cavalerieras. Het weidemaatje was namelijk verkocht. “Met het oog op de toekomst leek het mij leuk een jonge (sport)pony aan te schaffen om die later zelf te beleren en op te leiden. Ik houd niet zo van grote paarden, dus een mooie E-maat vind ik ideaal. Ook vind ik de hardheid, het nuchtere stabiele karakter en de ‘ik laat mij niet gek maken’-mentaliteit van de koudbloed heerlijk. Echter vind ik onder het zadel de meedenkendheid en het fanatisme van een warmbloed weer erg prettig.” En laat Butterfly Flip nou mooi in dat plaatje passen.



Fletse wintervacht


“Bij toeval was ik even bij de fokker (die een kennis van mij is) om voor iemand naar een andere pony te kijken. Flip was op dat moment met twee veulens van dit jaar aan het spelen in de wei. Met haar toen nog witte fletse en vieze wintervacht, en nog wat schraal na de winter, zag ze er niet bepaald knap uit. Maar de manier waarop ze bewoog, trok mijn aandacht. Mooie ruime soepele en zuivere gangen, en ook nog wel aardig handig met haar lange benen!”



Overrompeld


 “Ik wist al dat zij een nakomeling was van de Haf-mama en de Poolse papa die daar altijd staan. Een beetje overrompeld door de onverwacht leuke indruk die ze op mij maakte, heb ik na enkele weken van overweging besloten een bod uit te brengen, en Flip werd van mij.”



Champagnekleurig


Dat was 4 maanden geleden. ,,Nu is Flip enorm gegroeid en heeft haar witte plukkerige vachtje plaatsgemaakt voor een prachtige glimmende champagnekleurige palominovacht. Buiten dat ze prachtig is, is ze ook zeer nieuwsgierig, sociaal, aanhankelijk en snel van begrip. Maar ook haar koudbloedenrust en geduldigheid zijn aanwezig. Qua bouw heeft ze veel body, maar ook het fijne hoofdje, de lange benen en de ruime bewegingen van haar vader. Eigenlijk precies wat ik zocht! Ik ben heel benieuwd hoe ze verder zal uitgroeien.”



Hardheid van Haflinger


“Ik houd zelf van niet te grote veelzijdige paarden die een kalm karakter hebben, zich niet snel gek laten maken en winterhard zijn, maar wel weer ‘heet’ zat willen worden om dressuurmatig wat extra’s te geven. De hardheid en de dappere instelling van de Haflinger in combinatie met de grote soepele bewegingen, de ‘go’ en de sportieve instelling van de Wielkopolski (welke aardig wat volbloed-bloed voeren) lijkt mij een hele interessante combinatie om dit te bereiken.”



Veelzijdig sportpaard


Ik rijd graag heel veelzijdig: dressuur als basis (en wat wedstrijdjes), meerdaagse trektochten, een sprongetje hier en daar, TREC, horseball, lange bos- of strandritten, endurance-achtige ritten, puzzeltochten, etc. Ik hoop dat zij dit later ook leuk gaat vinden. Op het moment lijkt Flip veel meer op haar vader dan op haar moeder. Daarom verwacht ik nu dat ze erg geschikt zal worden voor de basissport. Een mooie en sterke allrounder. 



Vind je de kruising Wielkopolski x Haflinger een aanrader?


“Natuurlijk weet ik nog niet hoe Flip het later daadwerkelijk gaat doen. Maar ik moet wel zeggen dat ze nu een genot is om naar te kijken in de wei met haar prachtige kleur en al dat gedartel. Altijd energiek, nieuwsgierig, opgewekt en open. In de omgang super vriendelijk en kalm, en erg leergierig. Voor iemand die graag een kalm, nuchter en hard maar sportief paardje wil is deze kruising wel echt een aanrader!”



Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl