-

De Kruising: Quarter Horse x Fries

Quarter Horse x Fries

De Kruising:
Quarter Horse x Fries
Naam: Bandit
Geslacht: Ruin
Stokmaat: 1.63 m
Kleur: zwartbont

“Niemand zou op het eerste oog zeggen dat dit paard een kruising Quarter Horse maal Fries is”, zegt Priscilla Mattie Roosen. Ze vindt haar paard een van de mooiste paarden die er zijn. “Hij is heel apart. Iets wat niemand heeft.”

Ongelukje

Het bijzondere is dat Bandit, zoals haar paard heeft, eigenlijk een ongelukje was. Dat heeft Priscilla zich laten vertellen door de eigenaresse van de merrie, de moeder van haar paard. De vader van Bandit is een Quarter Horse en zijn moeder een Fries.

Bont

“De prachtige bonte vlekken heeft bij van zijn vader, een zwart/wit Quarter Horse. De vorige eigenaresse van Bandit heeft mij verteld dat zijn vader een erg moeilijk en sterk karakter had en dus een moeilijk paard was. Zijn moeder was een Fries, en die zijn juist vaak heel gemoedelijk en vriendelijk van aard.” Volgens Priscilla was het ongelukje dus nog helemaal zo slecht niet. “Eigenlijk heeft hij van beide rassen het beste geërfd. Hij heeft de power van de Quarter en het vriendelijke en gemoedelijke karakter van de Fries.” Toch heeft hij ook wel wat van zijn vaders karakter geërfd.

Ontploffen

“Ik denk dat veel mensen hem zouden omschrijven als onbetrouwbaar. Op het eerste gezicht toont hij eigenzinnig. Veel mensen schrikt dat af, maar mij spreekt dat heel erg aan. Met rijden voelt hij  elke dag als een bom die op elk moment op ontploffen staat. Tot nu toe blijft het bij een keer steigeren of een bok. Hij is best eigenwijs, maar in het werk is het ook een heel leergierig paard. Hij leert ontzettend snel.”

Spieren van Quarter Horse

Qua uiterlijk en beweging heeft Bandit volgens Priscilla de gangen van een Fries geërfd, en tevens de staart en de manen van een Fries. “Van de Quarter heeft hij de spieren en de dikke kont.”

Grand Prix

Met rijden heeft Priscilla hoge verwachtingen van haar paard. “Ik rij met Bandit nu alleen nog op thuisbasis (bij de stal). Af en toe gaan we samen op pad voor een leuke dressuurclinic of een springles. Hij is nog jong met zijn 5 jaar, dus we doen alles rustig aan. Ik wil wedstrijden met hem gaan rijden en natuurlijk in de B beginnen, maar alles op zijn tijd. Natuurlijk droom ik ervan om met hem uiteindelijk ooit in de Grand Prix te rijden. Maar dat is nog ver weg!”

Ruime draf

Quarter Horse x Fries

Als ze moet kiezen wat ze denkt dat haar paard het beste kan, dan noemt ze dressuur.  “Ik vind Bandit het meest geschikt voor dressuur. Hij kan prachtig ruim draven, net als een Fries. En hij kan ontzettend showen. Verder draait hij zijn hoef niet om voor het zwaardere werk. Hij laat met gemak zien dat hij ook kan piafferen. Hij kan zich ontzettend mooi dragen. Ik denk dat wij het samen nog ver gaan schoppen.

Vind je de kruising Quarter Horse x Fries een aanrader?

“Ja, omdat hij uniek is. Hij heeft een ontzettend sterk karakter, wat mij heel erg aanspreekt. Ook heeft hij een mooie stevige bouw, het is een echte bodybuilder. Bandit heeft in mijn ogen geen minpunten, juist alleen maar pluspunten. Ik kan nog steeds niet geloven dat dit prachtige dier echt van mij is!”

De amazone op de foto’s draagt geen cap. Bit adviseert altijd een cap te dragen.

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

 • Over je paard

 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!