-

De Kruising: Berber x Arabier

Gitte Detaeye

De Kruising:
Berber x Arabier
Naam: Bashir
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.56 m
Kleur: bruin

Zijn alle Berbers Arabieren? Volgens Gitte Detaeye niet. “Berber is een ras dat je zelden of nooit ziet. Er bestaan er maar enkele meer van en dit zit in mijn paardje met nog 15% Arabier”, vertelt ze over haar paard Bashir, een nu 7-jarige ruin.

Woestijnpaard

We zoeken het even op. Dit is wat de Bokt-wiki er over te zeggen heeft: ‘De Berber is, net als het andere bekendere Oosterse paard de Arabier, een woestijnpaard maar hij verschilt sterk van de Arabier in uiterlijk en karakter. Er is een theorie die beschrijft dat de Berber is ontstaan uit een geïsoleerd groepje wilde paarden, dat ontsnapte aan de verwoestingen van de IJstijd. Als dit waar zou zijn, zou het ras ouder zijn dat de Arabier maar bij gebrek aan bewijsmateriaal is dit niet aan te tonen. Er bestaat een onderverdeling in rassen tussen de zuivere Berber en de Berber-Arabier (kruising van Berber en Arabier).’

Berber-Arabieren

Op Berberpaard.nl staat het volgende: ‘Het Berberpaard ontstond meer dan 1200 jaar voor Christus in de zogenaamde Maghreb-landen Marokko, Tunesië en Algerije. De nomaden en boeren in deze landen vormden het Berbervolk dat bij hun vele stammenoorlogen gebruik maakten van het Berberpaard. (…) Tijdens oorlogen met de Arabieren rond 700 jaar na Christus. werden de paarden die zij meebrachten gekruist met de paarden van de Berberstammen. Dit nieuwe ras, genaamd Berber-Arabier, verenigde de beste eigenschappen van beide rassen. Van de Arabische paarden kreeg zij de elegantie, van het Berberpaard de robuustheid. Al gauw oversteeg de populariteit van dit nieuwe ras dat van de pure Berber. Vandaag de dag is het aantal Berber-Arabieren vele malen groter dan het aantal zuivere Berberpaarden.’

Moeder

“Allebei de ouders van mijn paard zijn volle Berbers, maar in elke Berber zit Arabier. Er zit, zeg maar,  30% Arabier in zijn moeder. Het veulen krijgt volgens de stamboom altijd de helft van de moeder.” In dit geval dus 15% Arabisch bloed, volgens Gitte.

Heethoofd

“De Berberpaarden worden meestal gefokt voor endurancewedstrijden te rijden. Ze komen vooral voor in Algerije. Qua uiterlijk zijn er een paar eigenschappen, zoals: een zeer sterke achterhand; zeer sterke hoeven waardoor je paard nooit hoefijzers nodig heeft; en ze zijn nooit echt groot. Ze worden ongeveer 1.60 m.” Het Arabische bloed is volgens Gitte wel merkbaar bij Bashir. “Het zit vooral in mijn paard zijn hoofd. Hij is nogal een heethoofd zoals de meeste Arabieren.”

Mooi gebouwd

Gitte was niet bewust op zoek naar deze kruising.  “Ik kwam dit paardje tegen en vond het zeer mooi gebouwd. Dat sprak me vooral aan. Ik heb dan wat opzoekwerk gedaan over de Berbers en ik kwam tegen dat ze zeer werkwillig zijn. Dit zie ik ook in mijn paard terug. Hij zou alles voor je doen. Bashir zou letterlijk blijven lopen tot hij er bij neer valt.”

Dressuur

“Ik doe momenteel vooral dressuurwerk en dit vind hij zeer leuk. Een sprongetje maken we ook soms wel eens. Daarvoor is hij ook helemaal te vinden. Ik vind dat Berberpaarden overal voor gebruikt kunnen worden, want ze doen echt alles voor je. Dat ze zo gedreven zijn en werkwillig vind ik erg fijn.”

Vind je de kruising Berber x Arabier een aanrader?

“De kruising is zeker een aanrader! Ook als je op zoek bent naar een paard dat je volledig kunt vertrouwen met jong en oud. Het is wel een ras dat zeer vooruit is qua tempo, dus niet direct geschikt voor beginnende ruiters.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

 • Over je paard

 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!