FD0F27BF-1E97-4AFC-B514-FC4E8E4583B1
FD0F27BF-1E97-4AFC-B514-FC4E8E4583B1

De Kruising: Appaloosa x Shetlander

Nieuws

De Kruising:
Appaloosa x Shetlander
Naam: Yindee
Geslacht: merrie
Stokmaat: 97 cm
Kleur: Pintaloosa vosbont



Eigenlijk dacht Kirsten Span dat ze ‘gewoon’ een Shetlander had gekocht. Na een blik in het paspoort, zag ze dat haar pony Yindee een kruising is, namelijk een Appaloosa x Shetlander. Ze weet niet of het een bewuste kruising was. “Ik ben nooit met de fokkers in contact gekomen, dus daar kan ik niets over vertellen.” Wel weet ze dat de vader een Appaloosa was en de moeder een Shetlander.


Vrijheid


Yindee is nu 15 jaar oud en wordt in augustus 16. Kirsten heeft haar ruim een jaar geleden gekocht. Ze probeert haar te trainen om in vrijheid mee te lopen. “Ik wil dat ze veel vrijheid heeft en dat we veel in vrijheid kunnen. We wandelen ook al vaak met haar terwijl zij gewoon los loopt, net als een hond. Dat vindt ze erg leuk en ik ook. Gelukkig luistert ze goed en schrikt ze zelden.”



Stipjes van Appaloosa


Kirsten ziet in eerste instantie vooral een Shetlander in haar pony, maar als je beter gaat kijken, is de invloed van de Appaloosa niet alleen in de kleur zichtbaar. “Van de Shetlander heeft ze vooral de dikke bos manen en de staart. De Appaloosa zie je vooral aan haar ogen. Ze heeft van die stipjes rond haar oogjes en qua bouw ze is wat slanker gebouwd.” Vooral haar hoofd is volgens Kirsten wat smaller dan dat van een doorsnee Shet.


Goed springen


Ook het karakter komt van beide kanten. “Ze is best wel eigenwijs, dat is echt haar Shet-kant, maar ze is ook heel vriendelijk en betrouwbaar en erg werkwillig: dat is dan weer haar Appaloosa-kant.” Naast wandelen, laat Kirsten haar pony vrijspringen. “Ze kan erg goed springen. Verder longeren we haar en soms rijdt er een meisje op haar. Momenteel ben ik bezig haar te beleren voor de kar.”


Eenkennig


Hoewel Yindee erg veel pluspunten heeft en erg veelzijdig is, heeft Yindee ook een mindere kant. “Ze is best wel gevoelig en eenkennig. Dit komt niet alleen door haar karakter, maar ook zeker door haar verleden. Ik wil het niet per se een minpunt noemen, maar het is soms wel lastig.”


Vind je de kruising Appaloosa x Shetlander een aanrader?


“Jazeker! Het is een beetje van de Shetlander, maar niet dat bijvoorbeeld heel eigenwijze van een Shetlander. Ik vind het vooral leuk dat ze van beide kanten wat heeft.”