-

Einde brandmerken in zicht?

Frank Sorge

Sinds 2009 moeten paarden volgens de EU norm gechipt worden. Daarnaast wordt er druk gediscussieerd over het verbieden van het traditionele brandmerken. Voorlopig lijkt er een beslissing te zijn genomen.

In Duitsland heeft de dierenbescherming een wet laten invoeren waardoor veulens van 1 januari 2019 niet meer gebrandmerkt mogen worden, zonder goede lokale verdoving. Maar aangezien er op het moment geen pijnstilling is toegestaan die goed genoeg werkt, lijkt het einde van het brandmerken in zicht te zijn. Volgens Dr. Klaus van de Duits paardensportfederatie (FN)  is het brandmerken zelf nog niet verboden, alleen de omstandigheden waaronder het gebruikt mag worden gaat veranderen.

Er zijn veel discussies over brandmerken met aan de ene kant de dierenbescherming en politiek die het brandmerken het liefst zo snel mogelijk zien verdwijnen. En aan de andere kant de paardenwereld, die niet alleen een traditie ziet verdwijnen, maar ook het chippen niet volledig vertrouwd. Het komt namelijk geregeld voor dat de microchip verdwijnt of niet meer uit te lezen is. Terwijl een brandmerk een unieke identificatie is die traceerbaar blijft.

Geen geschikte verdoving

Afgelopen jaar heeft een speciaal opgerichte werkgroep zich verdiept in verdovingen die misschien wel genoeg pijnbestrijding bieden.  En tot voor kort leek er een oplossing te zijn waar iedereen mee kon akkoord ging.

Met het middel lidocaïne leek de oplossing gevonden te zijn. Maar van de Duitse Voedsel en Warenautoriteit mag dit medicijn niet worden gebruikt bij paarden. En onderzoek naar een ander middel is niet alleen duur, maar toelating op de markt kost ook nog eens veel tijd.

Het brandmerken zal in Duitsland over een aantal weken dus (voorlopig) van de baan zijn.

Bron:  St. Georg

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant