-

Eigenaresse van overleden paarden waarschuwt voor giftige esdoornzaden

Paardeneigenaresse Gratia Konink uit Beekbergen overkwam deze week het ergst denkbare met haar paarden. Binnen 72 uur verloor ze haar paarden Meike en Yke door esdoornvergiftiging. Haar waarschuwing aan andere paardenhouders is inmiddels duizenden keren gedeeld op Facebook.

Gratia Konink: “Denk nou niet: maar wij voeren bij, ze eten dan geen esdoorn. Onze paarden hadden altijd goed hooi ter beschikking, naast de weidegang. En ook niet denken; onze paarden weten dat ze dit niet moeten eten. Die van ons bleken op veel plekken om de zaailingen heen te hebben gegeten, maar hebben dus toch teveel binnengekregen.”

A-typische myopathie

Paarden kunnen door het eten van ontkiemende esdoornzaden (zaailingen) een vergiftiging oplopen en atypische myopathie (AM) krijgen. De GD waarschuwde enkele weken geleden dat het aantal gevallen van atypische myopathie is gestegen. Er staan dit voorjaar meer zaailingen in de weilanden doordat droogte afgelopen najaar zorgde dat er meer zaadjes vielen dan normaal. De groei van het gras blijft dit voorjaar ook achter door droogte, waardoor paarden minder gras tot hun beschikking hebben en eerder zaailingen eten.

Heb jij je weiland al goed gecontroleerd? Neem op tijd maatregelen.

Bron: GD / Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant