-

Een verrassing met vier benen

Tosca van der Werff

Het gebeurt bijna nooit, maar in Ijsselstein bij de familie Vink is op 12 juni een merrie bevallen van een tweeling! Een merrie- en een hengstveulentje genaamd Pearl en Pepper, kwamen gezond op de wereld. Een tweeling is super bijzonder want de kans dat ze beide levend ter wereld komen is maar 0,5%.

Eigenaar Conny vertelt trots over haar merrie: “Onze merrie heet ‘Stakkie’, de vader van Stakkie is Stakkato. Ze is pas 3 jaar bij ons en al 12 jaar. Omdat ze zo’n mooie bloedlijn heeft, dachten we vorig jaar, we proberen het gewoon. Toen is ze bevallen van een mooi veulen, dus dit jaar wilden we het weer proberen. De vader van deze veulens is La Costa, een jonge hengst van Egbert Schep.”

Geen idee van te voren

De familie Vink fokt al jaren hobbymatig. Bert is werkzaam bij dierenartspraktijk De Krommerijnstreek en de geboortes van de veulens doen ze dus altijd samen, op eigen kracht en ervaring. Conny vertelt: “Van te voren laten we de merries altijd scannen, zo ook merrie Stakkie, maar er is toch iets over het hoofd gezien. Dat kan gebeuren, soms liggen ze achter elkaar. Wel werd Stakkie al erg snel heel dik, met veel vocht in buik en benen.”

De bevalling

Toen de merrie ook nog eens 8 dagen over tijd was, kreeg Conny argwaan: “Ik had een onderbuikgevoel dat er iets was en ik werd ook ongerust. Vrijdagavond begon Stakkie te zweten en begon de bevalling, maar dat ging niet vanzelf. We moesten de pootjes zoeken en flink meehelpen om het eerste veulen geboren te laten worden, deze kwam er levenloos uit, na wat koud water en schoonmaken van z’n mondje kwam het veulen gelukkig snel bij. Toen keek ik om naar de merrie en zag ik nog 2 pootjes uitsteken, instinctief begon ik gewoon weer de merrie te helpen. Deze bevalling ging een stuk sneller, want dit bleek een veel kleiner veulen te zijn. Het kleine merrieveulen was gelijk kwiek en opgewekt. Nadat beide veulens met hun moeder rondliepen hebben we vol verbazing staan kijken, dit was echt een verrassing.”

Fotograaf: Tosca van der Werff

Hoe gaat het nu met de veulens?

Conny vertelt dat de veulens in goede gezondheid zijn en goed drinken: “De volgende dag had het grote veulen een snelle ademhaling, maar dat loste gelukkig snel op. Ik maak me wat dat betreft helemaal geen zorgen om het kleine veulen, meer om de grote, die heeft waarschijnlijk klem gezeten. Het kleine veulen wordt denk ik een grote pony. En het grote veulen is eigenlijk een heel mooi formaat paardenveulen, dus die zal wel wat groter worden.”

Komen de veulens in de verkoop?

Voor wie enthousiast over deze bijzondere veulens, is het nog even afwachten: “We weten nog niet zeker of ze in de verkoop gaan. Ze zijn wel heel bijzonder, we moeten er nog even over nadenken.”Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!