-

Een trektocht van 200 kilometer voor een rolstoel

trektocht
Annebe Temminck

De 44-jarige Bianca Schipper maakt samen met haar Friese merrie Fenna (18) een trektocht van in totaal bijna 200 kilometer. Met deze trektocht wil ze geld ophalen voor een speciale rolstoel voor Nienke Leenman. Een goede vriendin van Bianca die door een spierziekte afhankelijk is van haar rolstoel.

“Inmiddels zit het grootste deel van de tocht er al op, nog 50 kilometer te gaan tot de eindbestemming”, laat Bianca weten tijdens haar rustdag. “De 200 kilometer lange tocht begon in Culemborg en eindigt op 31 oktober in Aalden, waar Nienke een recreatieboerderij runt met haar vriend.”

Geen tijd voor afwachten

“Het idee voor een trektocht begon ongeveer 7 weken geleden. Tijdens een dagje Efteling zag ik hoe belastend het voor Nienke is om met de rolstoel te gaan en daarnaast wordt het steeds lastiger om er zelfstandig mee voort te bewegen. Daarom willen we graag geld ophalen zodat we een rolstoel kunnen kopen waarmee ze met weinig inspanning zichzelf kan voortbewegen. Dit geeft haar zoveel vrijheid en zelfstandigheid terug. Deze rolstoel kost alleen al € 20.0000 en dit bedrag wil ik graag met de trektocht ophalen.”“Terwijl het misschien wat kort dag was, hadden we besloten dat we graag in de herfstvakantie wilden gaan rijden. Aangezien mijn dochter dan een paar dagen mee kan rijden, het weer dan nog redelijk is en we natuurlijk zo snel mogelijk het geld voor de rolstoel bij elkaar willen hebben.”

“Het idee was om de rit te laten sponsoren, maar het meeste geld wordt binnengehaald door donaties en een veilingsite. Bedrijven laten allerlei producten veilen, waarbij de opbrengst in het potje voor de rolstoel gaat. Op deze manier maken de bedrijven mooi reclame voor zichzelf en de bedrijven voor ons, een mooie wisselwerking.”

Een pittige tocht

“De tocht is niet makkelijk, het weer is erg koud en daarnaast helpt de fibromyalgie (chronische pijn in spieren en bindweefsels) van mij ook niet mee. Gelukkig hebben via een oproepje op Facebook langs de hele route verschillende slaapplekken en stalling aangeboden gekregen. Per dag leggen we 25 tot 38 kilometer af door een afwisselend gebied met bospaden maar ook veel verharde wegen. Daarnaast zijn er tussendoor ook enkele rustdagen ingepland.”

“Naast het feit dat deze trektocht bedoelt is voor Nienke, is het ook een mijlpaal voor mijn paard Fenna en ik. Deze Friese merrie is namelijk inmiddels 18 jaar oud, en terwijl een half jaar geleden de dierenarts nog zei dat ze beter met pensioen kon, is ze door de juiste training nog nooit in zo’n goede conditie geweest als op dit moment.”

Hechte vriendschap

“Ik ken Nienke eigenlijk nog maar twee jaar, maar toch hebben we al een hele hechte vriendschap. Ik heb haar leren kennen doordat we tijdens onze vakantie bij Nienke in het Bed & Breakfast zaten. Ook heb ik vaak bij haar gelogeerd toen ik in het weekend een opleiding volgde niet ver van haar vandaan.”

“Nienke vindt het eigenlijk heel lastig dat we dit voor haar doen. Ze is namelijk erg zelfstandig en vindt het moeilijk om hulp voor zichzelf te vragen. Terwijl ze echt alles doet voor een ander. Daarnaast heeft Nienke zelf twee jaar geleden nog het hele Pieterpad afgerold in een rolstoel samen met haar hulphond. Met deze tocht van ruim 500 kilometer heeft ze ruim € 7500 ingezameld voor een hulphondenschool.”

Team Freee Unicorns

“We noemen onszelf Team Freee Unicorns. Deze naam heb ik samen met mijn dochter bedacht. Behalve dat mijn dochter een soort obsessie voor unicorns heeft, zijn we op deze manier ook erg herkenbaar. We leggen ook de tocht af met onze unicorns, de paarden hebben namelijk een hoorn op het hoofd.”

“Daarnaast heeft de naam ook een speciale betekenis. Freee is verwerkt in de naam van de rolstoel, maar staat ook voor de vrijheid die de rolstoel gaat geven. Daarnaast staat unicorns ook voor het geloven in je dromen en het waarmaken van deze dromen.”

“Op 31 oktober hopen we te arriveren op de boerderij van Nienke. Aangezien het dan Halloween is, gaan we binnenkomen als ‘black unicorns’.”

Inmiddels staat de teller al op een bedrag van € 4500, dit is al een mooi begin. Een steentje bijdragen? Het is nog mogelijk om een donatie te doen! 

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant