080409333_ABFweb
080409333_ABFweb

Droes in Oud-Beijerland

Nieuws

Op Hippisch Centrum Hoeksche Waard in Oud-Beijerland is de besmettelijke ziekte droes geconstateerd. Dit liet het bedrijf via Facebook weten. Tot nu toe is er één paard in quarantaine geplaatst en er zijn diverse maatregelen getroffen.


“We vinden het erg belangrijk dat we er open over zijn en dat het besmettingsgevaar snel weg is. Zaak is dat niet nog meer paarden besmet worden. De incubatietijd van de ziekte is drie tot veertien dagen. Het besmette paard blijft zes weken in quarantaine. Met dat paard zelf gaat het alweer een stuk beter gelukkig”, schrijft het Hippisch Centrum op Facebook.

Besmettingsgevaar


Er dient nu twee weken afgewacht te worden tot het besmettingsgevaar geweken is. Op dit moment mogen er geen paarden het terrein op of af om verder besmettingsgevaar te voorkomen. Het Hippisch Centrum laat na twee weken weten of het besmettingsgevaar geweken is.

Wat is droes?


Droes is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Deze vermenigvuldigt zich in de lymfeknopen van het paard en veroorzaakt pijnlijke zwellingen, meestal in de keelstreek. In sommige gevallen kan de kiem via de bloedbaan naar lymfeknopen elders in het lichaam gaan. Dan kunnen ook de lymfeknopen in de buik ontstoken raken. De ziekte kan ook worden overgebracht via drink- en voerbakken. Droes kan voorkomen bij paarden, pony’s en ezels van elke leeftijd en elk ras. Het meeste risico lopen jonge paarden, paarden die worden gehouden in grote aantallen en veel in aanraking komen met andere paarden en paarden die veel op concoursen en keuringen komen. Droes kan in uitzonderlijke gevallen fataal verlopen en is moeilijk te behandelen.

Eerder gepubliceerd:


‘Openheid over droes helpt besmetting voorkomen’

Bron: Hippisch Centrum Hoeksche Waard