170213074_ABFweb
170213074_ABFweb

Dressuurpaard Peyo wordt therapiepaard en verlicht angst en pijn

Nieuws

De 15-jarige dresuurhengst Peyo en zijn trainer Hassen Bouchakour reden vroeger dressuurwedstrijden. Nu lopen ze hun ronde in een Frans ziekenhuis, waar ze een lach brengen op het gezicht van zieke mensen. Het paard loopt er vrij rond op de palliatieve afdeling, waar de patiënten liggen die ongeneeslijk ziek zijn. De beelden van fotograaf Jeremy Lempin zijn nu genomineerd voor de World Press Photo Awards.


Tijdens een dressuurwedstrijd viel het Bouchakour op dat zijn paard Peyo de neiging had om zieken te verzorgen. Tijdens de wedstrijden zocht het paard contact met mensen die lichamelijk of geestelijk ziek waren. De eigenaar van Peyo besloot de hengst voor te bereiden op het bezoeken van zieke mensen in het ziekenhuis. Peyo leerde om te gaan met lawaai, een lift en verschillende vloerniveaus.


‘Dokter Peyo’


In het ziekenhuis staat het paard bekend als ‘dokter Peyo’. Het dier heeft een speciale gave om zieken op te sporen en bij te staan. In het ziekenhuis gaat Peyo van deur tot deur. Hij geeft zijn eigenaar aan waar hij naar binnen wil door zijn been op te tillen. Het paard beslist wie hij bezoekt en voor hoelang. Peyo bezoekt de meest zieke patiënten en blijft vaak lange tijd aan hun zijde. Het paard geeft de mensen vreugde en verlicht pijn en angst. Keer op keer lukt het hem weer om een glimlach op hun gezicht te toveren. “Elke keer als hij een nieuwe patiënt ontmoet, reageert hij op een andere, gepaste manier”, legt Hassan uit.


‘Het paard geeft de mensen vreugde en verlicht pijn en angst’


“Hij bleef bijna twee uur bij een stervende vrouw om over haar te waken. Ik begeleid hem, maar ik laat hem doen wat hij wil, hij is degene die beslist”, vertelt Hassan Bouchakour. Peyo is bij veel patiënten gebleven tot aan het einde van hun leven. Eén patiënt, Daniel, een ruiter, ontwikkelde een sterke band met Peyo. Toen Daniel overleed, mocht het paard zijn kist vergezellen naar de begrafenis.


Onderzoek


Na vier jaar onderzoek geloven veterinaire specialisten dat Peyo’s hersenen op een unieke empathische manier functioneren. Zowel het medisch personeel als de patiënten blijken verbaasd over de ongelooflijke resultaten die Peyo bereikt. De artsen beseften hoe therapeutisch Peyo’s aanwezigheid was toen ze merkten dat patiënten die regelmatig met hem in contact kwamen, minder medicijnen en pijnstillers nodig hadden.


Peyo is inmiddels een beroemdheid geworden in Frankrijk. En terecht! Foto’s van Peyo in het ziekenhuis, gemaakt door de World Press Photo Awards genomineerde Jeremy Lempin, kun je hier bekijken.


https://www.youtube.com/watch?v=DiSbcsjInyA

https://www.youtube.com/watch?v=qXn94K-3l5o

Bronnen: Global Heart, horses.nl, Nieuwsblad.be, Bitmagazine.nl

Peyo
Peyo-1
Peyo-2
Peyo