-

Dit moet je weten als je jouw paard laat verkopen door een tussenpersoon

Frank Sorge

Misschien heb je het nieuwsberichtje voorbij zien komen: nog maar kort geleden vertrouwden drie eigenaren hun dierbare paarden toe aan een bemiddelaar, die hen zou helpen bij de verkoop van de dieren. Eind maart bleken de paarden plots verdwenen en ontbreekt er van de tussenpersoon ieder spoor. Geen paard, geen geld: de eigenaren blijken opgelicht. Hoe zorg je ervoor dat jou dit nooit overkomt? Is het eigenlijk wel wijs om je paard te laten verkopen door een tussenpersoon? Of is dat toch meer iets voor rijke professionals?

“Het is echt geen uitzondering dat particulieren hun paarden verkopen middels een tussenpersoon”, vertelt Frenk Jespers van Vereniging Eigen Paard. “Het verkopen van een paard via een tussenpersoon kost je meer geld dan wanneer je het paard zelf verkoopt via een advertentie op internet, maar het heeft ook zeker voordelen. Het bespaart tijd en moeite, er komen geen vreemde mensen over je erf en je kunt profiteren van de expertise en het netwerk van je bemiddelaar”, somt Frenk een paar voordelen op.

Hoe werkt een commissionair?

“De meeste tussenpersonen werken op basis van commissie, bijvoorbeeld van 10 procent op de verkoopprijs van het paard. Andere tussenpersonen brengen alleen de kosten van stalling en training in rekening of combineren dit met een commissie. Een commissionair is geen handelaar. Een handelaar koopt je paarden namelijk voor de volledige vraagprijs van je over en verdient pas aan de winst nadat hij het paard verder heeft verkocht.”Bekijk referenties

Het is niet niks om de verkoop van je paard uit handen te geven. “Ga daarom altijd op zoek naar referenties van de stal waar je jouw paard in de verkoop zou willen zetten. Internet kent weinig geheimen. Als de stal verkoopfilmpjes of foto’s maakt kun je daar ook al heel veel uit opmaken: zien de verkooppaarden er netjes en verzorgd uit? Hoe worden ze gereden? Worden de paarden gehouden en gepresenteerd in een nette omgeving?”, zegt Frenk. 

Maak afspraken

“Wanneer je als particulier je paard zelf verkoopt is het verstandig om gebruik te maken van een aankoopcontract. Zo’n contract is in deze situatie niet echt van toepassing, dus je zult zelf duidelijke afspraken moeten maken met de tussenpersoon. Denk hierbij aan het bespreken van de (minimale) verkoopprijs, de hoogte van de commissie en wat de eventuele kosten zijn voor stalling of training. Bepaal ook wat er moet gebeuren als het paard ziek of kreupel wordt. Spreek daarnaast af binnen welke termijn het paard verkocht moet worden. En wat er gebeurt als het paard níet verkocht wordt…”, somt Frenk op. 

Duidelijkheid over de gezondheid

Frenk: “Wanneer een paard bij ons in de verkoop wordt gezet (naast zijn inspanningen voor Vereniging Eigen Paard runt Frenk ook een dressuur- en africhtingsstal), dan moet ik weten of hij gezond is. Het is belangrijk om het paard voorafgaand aan de verkoop al een keertje te keuren. Mocht het paard een mankementje hebben moet dat duidelijk op het keuringsrapport staan. Ook een paard met een mankementje kan nog gewoon verkocht worden, zolang maar helder is in welke mate dit het paard al dan niet belemmert of hem mogelijk minder geschikt maakt voor een bepaalde koper.” 

Wat als?

En natuurlijk, zelfs als je al goede afspraken maakt, kunnen er dingen misgaan. “Het kan gebeuren dat de verkopende partij niet tevreden is over de wijze waarop het paard wordt gepresenteerd. Of misschien komt het paard met een gezond keuringsrapport op de stal te staan, maar wordt hij bij de aankoopkeuring alsnog afgekeurd. Veel van deze zaken kun je op voorhand al bespreken: doe je dit achteraf, dan kun je rekenen op heibel.”

“Mocht er ondanks alles toch een probleem ontstaan, probeer dan eerst in goed overleg tot een redelijke oplossing te komen. Soms betekent dit dat je als verkopende partij je verlies moet nemen of wordt het aangerekend op de tussenpersoon. Bij Vereniging Eigen Paard kun je terecht voor advies met betrekking tot juridische zaken”, adviseert Frenk.

“Jammer genoeg bestaat er op dit moment nog geen overzicht van of keurmerk voor betrouwbare bemiddelaars. Maar ik denk dat als je bovenstaande aanbevelingen in acht neemt, je minder snel het risico loopt om de dupe te worden van nare praktijken, zoals de drie onfortuinlijke paardeneigenaren is overkomen”, sluit Frenk af.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant