-

Dierenartsen ingezet in strijd tegen coronavirus

Arnd Bronkhorst

Dierenartsen gaan gezamenlijk helpen in de strijd tegen het coronavirus. Vorige week zeiden individuele dierenartsen hun hulp al toe en nu gaat de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierengeneeskunde (KNMvD) inventariseren wat voor medische hulpmiddelen er bij dierenartsen beschikbaar zijn en houden ze er rekening mee dat die ook gaan worden ingezet.

“We zijn aan onze inventarisatie begonnen”, vertelt Conny van Meurs van de KNMvD aan De Telegraaf. “Er is een mail uitgestuurd naar al onze leden en er is een speciaal mailadres geopend.” De bedoeling is dat dierenartsen daarop aangeven welke medische hulpmiddelen (zoals beschermende kleding en beademingsapparatuur) ze hebben, en wat ze zouden kunnen missen als er grote tekorten ontstaan in ziekenhuizen. In Nederland zijn ruim vierduizend dierenartsen en vele daarvan hebben operatiekamers.

Beeld beschikbaarheid

“We zamelen op dit moment nog niets in”, benadrukt Van Meurs. “Voorlopig ligt het nog bij de praktijken. Het is de bedoeling dat wij een beeld krijgen van wat er beschikbaar is en wat we zouden kunnen leveren.”

Humane zorg

Niet alles uit de dierenklinieken is bruikbaar: een beademingsapparaat kan bijvoorbeeld alleen voor humane zorg worden ingezet als het een zogenaamde ’ventilatiecapaciteit’ heeft van minstens anderhalve liter. En ook mondkapjes in partijen kleiner dan duizend stuks worden ’niet in behandeling genomen’. Veel dierenartsen hebben de afgelopen tijd hun beschermende materiaal en mondkapjes afgestaan aan bijvoorbeeld lokale huisartsen.

Hard maken voor ’vitaal beroep’

Ondertussen maken dierenartsen zich hard om hun beroep op de lijst met ’vitale beroepen’ van het NCTV te krijgen. Op dit moment staan dierenartsen die werken in de voedselketen (veeartsen bijvoorbeeld) erop, maar het KNMvD wil meer. Ook Stichting Dierenlot doet een noodoproep om dierenhulpverlening op de lijst te krijgen. De eerste dierenambulance-organisaties hebben namelijk al aangekondigd niet meer te gaan rijden. „Doordat een aantal vrijwilligers ziek thuis is en een aantal niet weg kan vanwege de kinderen, heeft deze organisatie moeten besluiten de activiteiten op te schorten en geen dierenambulanceritten meer te rijden”, vertelt Daniella van Gennep van de stichting.

Bronnen: Telegraaf & Horses.nlMeer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!