-

Coronavirus, maatregelen voor de paardensector

Arnd Bronkhorst

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. De Sectorraad Paarden had tot op heden nog niet gereageerd op de coronacrisis. Vandaag komt de Sectorraad Paarden met adviezen voor de paardensector.

In het kader van paardenwelzijn en gezondheid is beweging voor paarden van belang. Accommodaties waar paarden gestald staan, kunnen met aangepaste maatregelen beperkt geopend blijven om paarden te voorzien in hun basisbehoeften en moeten daarnaast serieuze maatregelen treffen en hun klanten hierover informeren. De Sectorraad Paarden roept ondernemers, houders en eigenaren van paarden op om hun verantwoordelijkheid te nemen.

De Sectorraad Paarden adviseert het volgende:Algemene maatregelen

Laat geen mensen (en paarden) van buitenaf de accommodatie gebruiken voor training;Kantines vallen onder horeca-gelegenheden en moeten per direct sluiten;Neem de voorgeschreven hygiënemaatregelen in acht:Was je handen regelmatig met water en zeepHoest en nies in de binnenkant van je elleboogGebruik papieren zakdoekjesGeen handen schudden

Maatregelen pensionstallen

Pensionklanten mogen de stal bezoeken voor de dagelijkse verzorging en training van hun paarden;Pensionklanten met verkoudheidsklachten worden verzocht thuis te blijven tot zij hersteld zijn. Overleg samen met de pensionhouder over ondersteuning in verzorging en eventueel training;Verzoek aan pensionklanten om:geen extra bezoekers mee te nemen;niet in groepjes samen te komen;onderling contact te vermijden;alleen voor de noodzakelijke verzorging en training op stal te blijven.

Maatregelen maneges, sport- en handelstallen

Laat geen lessen, evenementen of andere activiteiten plaatsvinden;Laat enkel noodzakelijke bezoekers toe voor de begeleiding en de verzorging van de paarden.Lease- en pensionklanten mogen de stal bezoeken voor de dagelijkse verzorging en training van hun paarden;Lease- en pensionklanten met verkoudheidsklachten worden verzocht thuis te blijven tot zij hersteld zijn. Overleg samen met de pensionhouder over ondersteuning in verzorging en eventueel training;Verzoek aan lease- en pensionklanten om:geen extra bezoekers mee te nemen;niet in groepjes samen te komen;onderling contact te vermijden;alleen voor de noodzakelijke verzorging en training op stal te blijven.Een buitenrit met twee is mogelijk.

Maatregelen voor overige aan hippische sector verbonden beroepen

Ga na of bezoeken en/of behandelingen dringend noodzakelijk zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij dierenartsen, hoefsmeden en mest- en voerbedrijven en dergelijke. Is dit niet het geval dan is het advies om deze uit te stellen.Deze maatregelen zijn op 16 maart 2020 ingegaan en gelden tot en met 6 april 2020.

Gebruik onderstaande links voor meer informatie over het coronavirus:

Bron: Sectorraad Paarden

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant