-

Buitenkans: Optreden met je meertal bij de Spaanse Rijschool

Berith Moonen

Toen carousselgroep Phaidra een telefoontje kreeg van Ahoy, waren ze wel even verrast. Tien maanden later traden ze met hun Friezen op in het voorprogramma van De Spaanse Rijschool, zelfs voor koninklijk publiek! Een voorbeeld van hoe je als meertal op plekken komt waar je anders niet zo gauw terecht zou komen.

Er ging natuurlijk wel het een en ander aan vooraf. Showgroep Phaidra had al veel ervaring in het geven van shows. Met hun Friese paarden, kleurrijke kleding en bijzondere muziek streven ze naar schoonheid en eenheid. Toen de mensen van Ahoy een act zochten voor het voorprogramma van de Spaanse Rijschool die in oktober 2017 weer zou komen optreden, wilden ze kennismaken met Phaidra. Na het bekijken van een kerstshow waren ze enthousiast en kwamen de gesprekken op gang die zouden leiden tot een samenwerking.

Training

Phaidra ging aan de slag met wekelijkse trainingen onder leiding van Grand Prix-amazone Sylvia Naagen. Ze moesten wat aanpassingen maken; de ring was smaller dan ze gewend waren en in het midden stonden de vaste pilaren van de Spaanse Rijschool. Monique Moonen is kopruiter en bestuurslid binnen Phaidra: “We bedachten in de Kür een speling tussen en om de pilaren. In onze trainingen gebruikten we vlaggen als alternatief. Ook maakten we de muziek krachtiger en vernieuwend. Het geheel moest iets losmaken bij het publiek.”

Samenspel

Na maanden intensief trainen was het zo ver. Op donderdag 26 oktober 2017 vertrokken ze met 18 paarden (inclusief 2 reservepaarden) naar Ahoy Rotterdam. “Het was een hele volksverhuizing. Nadat de paarden netjes op stal stonden en de spullen waren uitgepakt, konden we s’ middags voor het eerst trainen in de piste onder toeziend oog van de Hoofdstalmeester. De paarden moesten wennen aan de entourage, het gordijn, het licht, de muziek en de effecten van alles. Wij als amazones natuurlijk ook. In de avond trainden we nog een keer, nu met de showkleding aan om het licht en dergelijke af te stellen”, vertelt Monique.

Koninklijk publiek

De volgende ochtend liepen ze het nog een keer helemaal door en oefenden ze met de omroeper erbij. Alles werd tot in de puntjes perfect afgestemd. Drie avonden lang mochten ze optreden. Tijdens de eerste show op vrijdagavond waren ook Prinses Beatrix en de twee prinsesjes van Prinses Mabel aanwezig. Monique probeert te omschrijven hoe het voelde tijdens de shows: “Het geeft zo’n kick als alles klopt en het publiek tussendoor applaudisseert. Dan lopen de koude rillingen over je heen. Een prachtige en unieke kans om voor zo’n groot publiek op te treden.”

Fotografe: Berith Moonen

Kippenvel

Erna kregen ze vele complimenten van mensen uit publiek die ontroerd waren door het optreden. Ook deden ze een fotoshoot met de Spaanse Rijschool: “Dat moment waarop we met onze paarden tussen die van hun stonden, is een moment om nooit te vergeten. Zelfs nu nog zitten we op een roze wolk.”

Meer weten over de voordelen van meertal rijden? In Bit 253 (verschijnt vrijdag 16 februari – shop ‘m nu alvast) krijg je alle ins en outs van afdelingsdressuur en teamdressuur. Hoezo, paardrijden is een individuele sport?

Bron: Bitmagazine.nl

Meer over meertallen:

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant