-

Beter lezen dankzij ritje op pony

Arnd Bronkhorst

Hardop een boek lezen, zittend op een pony die rondjes loopt: voor de achtjarige Mayra van der Laan uit Gouda lijkt het een oplossing. ,,Mayra heeft onlangs de diagnose dyslexie gekregen”, zegt moeder Elja van der Laan. ,,Naast officiële trainingen op school, leest Mayra nu al rijdend op Partout, een van de pony’s van de Ruiterclub in Bloemendaal. Dat gaat steeds beter.” Dat meldt het AD.

Mensen met dyslexie hebben een normaal IQ, maar hebben moeite met lezen. Ze zijn woordblind en maken spelfouten. Dat een 17-jarige pony dit kan oplossen, is voor zover bekend nog nooit vertoond. Volgens kindercoach en paardrij-instructrice Cindy Bouwers ligt het daarom ook iets simpeler. ,,Er zijn studies gedaan naar het effect van beweging op kinderen. Die bewegen te weinig diagonaal, oftewel over hun eigen middellijn. Zoals vroeger bij touwtjespringen of elastieken. Juist dat soort bewegingen bevorderen de concentratie. De twee hersenhelften werken op dat moment goed samen. Ik denk dat de bewegingen die Partout maakt als Mayra zittend op hem leest, haar helpen te concentreren. Ze is het eerste kind met wie ik dit meemaak. Het is dus een experiment.”

Ontspannen

Mayra geniet erg van de uurtjes die zij lezend doorbrengt op Partout: ,,Hij maakt mij altijd heel blij. Als ik op Partout lees, heb ik meer concentratie. En de laatste keer mocht ik na het lezen een buitenrit maken.” Ook juf Cindy krijgt een goede recensie. Mayra: ,,Ze is heel lief voor mij.”

Hersenstichting

Bij de Hersenstichting hebben ze nog nooit gehoord van paarden die kinderen met dyslexie beter leren lezen: ,,Bij ons is hierover geen wetenschappelijk onderzoek bekend”, zegt woordvoerder Daniëlle Dil. ,,Wel zijn we erg benieuwd naar de resultaten.”

Bron: AD

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant